Jump to content

6 dolog, amiről beszélned kell a pénz kapcsán

2014. 05. 05. 00:00

A pénzügyi tudatosság kialakítását otthon kell elkezdeni. Mint sok másról, a pénzről is érdemes időnként beszélgetni a családtagjainkkal. Íme néhány téma, amit mindenképpen érintenetek kell!

Célok és fontossági sorrend

Érdemes még a házasság előtt elbeszélgetni a választottunkkal az elérendő célokról és a pénzügyi kérdésekről. Mondjátok el egymásnak, hogy mi az, amire szeretnétek félretenni pénzt, és ezt hogyan szeretnétek elérni. A cél az, hogy a beszélgetés végén kompromisszumra jussatok, és hasonlóan vélekedjetek a pénzügyekről.

Megtakarítás, spórolás

Ha a gyermeked elég idős ahhoz, hogy megértse, pénzért tudunk vásárolni. Fontos, hogy megértesd vele, hogy a pénz nem rejtélyes módon kerül bele a pénztárcánkba, hanem keményen megdolgoztok érte nap mint nap. Ebben a korban kell megtanítani neki, hogyan becsülheti meg a pénzt, és hogyan tud spórolni.

Fizetésemelés

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a főnökünkkel is beszélgetnünk kell a pénz kérdéséről. Ha fizetésemelést szeretnél kérni, nem elég, ha ezt közlöd a munkaadóddal, azt is ki kell fejtened, hogy mennyire értékes tagja vagy a csapatnak, és meg kell nevezned, hogy hogyan járulsz hozzá a cég sikeréhez.

Jó úton haladunk?

Egy párnak nemcsak a házasság előtt, de rendszeres időközönként beszélgetni kell a pénzügyekről egymással. Érdemes legalább évente egyszer áttekinteni, hogy hogyan alakult az előző pénzügyi év a számukra, és megtervezni a következő év céljait. Emellett azt is érdemes átbeszélni, hogy jó úton haladnak-e, és nem tértek-e el az eredeti céloktól.

Hitel és kamat

Ha nagyobbak lesznek a gyermekek, arról is beszélgetnünk kell velük, hogy hogyan működnek a bankszámlák, a hitelek és kamatok. Meg kell értetnünk velük, hogy hogyan döntsenek felelősségteljesen a saját pénzügyeikről.

Időskori gondoskodás

Érdemes időben elkezdeni beszélgetni a szülőkkel az időskori terveikről. Beszéljétek meg, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak a szüleid, elegendő lesz-e ez a számukra, és azt, hogy hogyan egészítenétek ki a nyugdíjat. Esetleg egy nyugdíjelőtakarékossági számlával, egy életbiztosítással, vagy egyéb befektetéssel biztosíthatod a szüleid számára a biztos anyagi hátteret.


Fotó: FreeDigitalPhotos