Jump to content

Több mint 6 milliárdot mostak tisztára

2014. 05. 05. 00:00

Már több mint hatmilliárd forintnyi, korábban adózás alól kivont összeget legalizáltak három hónap alatt Magyarországon a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) segítségével. Az adószakértő szerint ez csak azoknak jelent megoldást, akik külföldön tárolnak adózatlan jövedelmeket.

A Stabilitási Megtakarítási Számla ugyan alkalmat teremt arra, hogy a magánszemélyek legalizálják a bizonylattal alá nem támasztható jövedelmeiket, ám az a probléma, hogy a magyar adótörvények nem teszik lehetővé, hogy eltitkolt jövedelmet is be lehessen vallani – számolt be a Népszava.

Ha valaki akarná, akkor sem tudná szerepeltetni bevallásában a feketén szerzett jövedelmét, és megfizetni utána a személyi jövedelemadót, illetve az egyéni járulékokat. Amikor valaki zsebbe kap jelentősebb pénzösszeget, ezt egy adóellenőrzésnél okirattal kellene igazolnia - fejtette ki a lapnak Angyal József okleveles adószakértő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az adóamnesztia annak nyújthat teljes biztonságot a jövedelem legalizálásában, aki külföldi bankszámlán tartott pénzét kívánja ilyen formában haza hozni, vagy aki Magyarországon készpénzben tartja az adózatlan forintjait.

Nem jelent viszont megoldást az adóamnesztia azoknak, akik magyarországi bankszámlán tartanak adózatlan pénzt, és azt a stabilitás megtakarítási számlára utalással legalizálnák.

Tavaly december óta van lehetőség arra, hogy ha valaki legalább ötmillió forintért vásárol államkötvényt, és öt évig nem nyúl hozzá, akkor az adóhatóság nem firtatja a pénz eredetét és csak a tőke után kell adót fizetni. Az Országgyűlés 2013 nyarán fogadta el azt a törvényt, amivel legalizálni lehet a korábban külföldre menekített vagyonokat, illetve az adózás alól eddig kivont jövedelmeket.

A NAV a bankoktól csak összesített - a számlatulajdonos azonosítása nélküli - adatokat kap negyedévente, és néhány napja meg is érkeztek az első számok arról, hogy az adóhatóság adatai szerint az SMSZ három hónapos működése alatt 74 számláról összesen 6,185 milliárd forint gyűlt össze. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti.


Fotó: FreeDigitalPhotos