Jump to content

Fenyeget a munkanélküliség? Van rá biztosítás!

2014. 05. 27. 00:00

Aggaszt, hogy hogyan fizeted vissza a hiteledet? Félsz, hogy a közeljövőben elveszíted az állásodat, és nem tudod, hogy hogyan találsz újat? Van rá megoldás!

Léteznek ma már olyan hitelekhez kapcsolódó biztosítások, amelyek garantálják, hogy a hitelező pénzintézet akkor is megkapja az aktuális törlesztő részleteket, ha az adós időközben munkanélkülivé válik. Ezeket a biztosításokat főként jelzálog-alapú hitelek, személyi kölcsönök és hitelkártyák mellé kötik, és csoportos biztosításoknak számítanak. Alapszabály, hogy a biztosítást nem az ügyfél, hanem a bank és a biztosító köti egymással. Az ügyfél pedig biztosítottként szerepel a szerződésben.

A szerződéssel a biztosító azt garantálja, hogy tovább fizeti a hitel törlesztő részleteinek fizetését abban az esetben, ha az ügyfele keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válik. Ez természetesen nem az örökkévalóságig, hanem egy előre meghatározott, általában 6-12 hónapos időtartamra vonatkozik.

A biztosítás érvényesítéséhez néhány lényeges feltételnek teljesülnie kell – ezekre nagyon fontos odafigyelnie annak, aki hiteltörlesztési biztosítással rendelkezik. Ha az ügyfél munkaviszonyának megszüntetés közös megegyezéssel történik, akkor lényeges, hogy a megállapodásban külön megemlítsék: a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosítás szerződési feltételekben meghatározott okok valamelyike miatt kerül sor. Erre azért fontos külön figyelni, mert a Munka Törvénykönyve a közös megegyezés kapcsán nem követeli meg, hogy a felek a munkaviszony megszüntetésének indokát belefoglalják a megállapodásba, éppen ezért ez a megállapodások többségéből hiányzik.

A hiteltörlesztési biztosítások legtöbbje azonban csak abban az esetben érvényesíthető, ha az ügyfél és a munkáltató közötti megállapodásban szerepel a munkaviszony megszüntetésének oka. Ez lehet a munkáltatónál történt átszervezés, létszámcsökkentés, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy a munkavállaló tartós keresőképtelensége. Ha ezen indokok egyike szerepel a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetéséről szóló megállapodásban, akkor a biztosító egy átmeneti időszakra átvállalja a törlesztő részletek fizetését.

A hiteltörlesztési biztosítások akkor segíthetnek, amikor arra a legnagyobb szükség van. Kellő előrelátással és néhány alapszabály betartásával sok további kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.


Fotó: FreeDigitalPhotos