Jump to content

Hogyan kezeld jól az adósságod?

2014. 05. 29. 00:00

Nyomasztóan hat a legtöbb emberre, ha tartozik valakinek vagy valakiknek. Az adósság azonban a legtöbb helyzetben kezelhető dolog, bizonyos életfázisokban természetes része a mindennapoknak. Adunk néhány tippet, hogy kezelheted jól a tartozást!

Ismerd fel a problémát!
Ülj le, és nyugodtan gondold végig, hogy pontosan mi okozza a problémákat! Talán a nyugdíjas évekkel kapcsolatos kilátástalanság okozza az aggodalmaidat. Félsz, hogy a tartozásaid miatt nem lesz elég pénzed, hogy megfelelő anyagi biztonságot teremts magadnak idős napjaidra? Gondolkodj előre, nyiss nyugdíj-előtakarékossági számlát, köss életbiztosítást, vagy lépj be valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba!

Írd össze, hogy kinek mennyivel tartozol!
Végy elő egy papírt, és írd össze, hogy kinek és pontosan mennyivel tartozol! Rangsorold az adósságokat aszerint, hogy mennyire fontos és sürgető a visszafizetésük. Egyes hitelek jóval aggasztóbbak, mint mások, mivel nagyobb kockázattal járnak.

Beszélj a hitelezőiddel!
Biztosan szégyelled magad az adósságaid miatt, de fontos, hogy félretedd a büszkeségedet. Egyetlen találkozót, megbeszélést vagy egyeztetést se mondj le. Egyeztess velük rendszeresen, vitassátok meg az anyagi helyzetedet, és kérj tanácsot tőlük. Talán tudnak javasolni neked olyan megoldást is, amely eszedbe sem jutott eddig.

Készíts tervet!
Már tudod, hogy kinek és mennyivel tartozol, és azt is, hogy milyen lehetőségeid vannak a visszafizetésre. Készíts saját magadnak költségvetési tervet, így visszaveheted az irányítást a pénzügyeid felett. Ha úgy érzed, hogy ezt egyedül nem tudod megtervezni, kérd pénzügyi szakértő segítségét! A tervről értesítsd a hitelezőidet is, ezzel megnyugtathatod őket.

Keresd fel az orvosodat!
Ha aggódsz amiatt, hogy a pénzügyi gondjaid az egészségedre is kihatnak, keresd fel a háziorvosodat. Végezzétek el a szükséges orvosi vizsgálatokat, így elejét vehetitek a további egészségügyi probléma kialakulásának, vagy ha mindent rendben talál, máris nyugodtabban telhetnek a napjaid.

Cselekedj!
Az apró cselekedetek is nagyon pozitívan hathatnak – mind mentálisan, mind fizikailag jó érzést kelthetnek benned, és erőt adhatnak a további lépések megtételéhez. Bizonyítsd be magadnak, hogy végig tudod csinálni!


Fotó: FreeDigitalPhotos