Jump to content

Hónap vége előtt elfogy a pénz: segíts magadon!

2014. 05. 30. 00:00

Sokunkkal előfordul, hogy még fizetésnap előtt elfogy az adott hónapra meglévő pénz. A legnehezebb dolgok közé tartozik, hogy ki tudj törni ebből az ördögi körből, de megéri: ha egyszer sikerül, onnantól végre nem kell majd saját magad után futnod!

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, olvasóinknál előfordul-e, hogy még fizetésnap előtt elfogy a pénzük. A válaszadók döntő többségénél, 56,88 százaléknál gyakran megesik ez a helyzet, míg további 20 százalék mondta azt, hogy ugyan néha előfordul ilyesmi, de csak ritkán. Olvasóink 23,13 százaléka ugyanakkor arról számolt be, hogy még soha nem esett meg velük, hogy a hónap vége előtt elfogyjon a pénzük.

Az, hogy mekkora keret áll rendelkezésedre a hónap végén, természetesen attól függ, hogy mennyire sikerül megtalálnod az egyensúlyt a bevételeid és a kiadásaid között. Ez így leírva rettentő egyszerűnek tűnik, de megvalósítani már egyáltalán az. És ez nem feltétlenül azon múlik, hogy a havi bevételed nem ér el egy bizonyos szintet!

A havi egyensúly megtalálása még azok sem egyszerű feladat, akik egyébként figyelnek a pénzügyeikre. Vegyük például azokat, akik ugyan rendszeresen félretesznek havonta, ám mégis elfogy a pénzük a fizetésnap előtt. Önmagában jó cél, ha az ember rendszeresen próbál tartalékot képezni, de ha ez a havi keret teljes elapadásához vezet, az azt mutatja, hogy túl ambíciózus megtakarítási célt tűztél ki magad elé. Ez nem csak azért probléma mert szoronganod kell, hogy melyik ujjadba harapj, hanem azért, mert ha a befektetésedet idő előtt fel kell használnod, az bizonyos esetekben büntetőkamattal is jár.

Számukra a megoldás ugyanaz, mint azoknak, akik pedig túl sokat költenek: egy átlátható, rendszeresen és pontosan vezetett házi költségvetés. Nagyjából mindenki tudja, mire mennyit költ, és miből mennyi bevétele származik, de hidd el, teljesen máshogy hatnak ezek a számok, ha leírva is látod azokat. Egyedül így van esélyed arra, hogy megtaláld azokat a dolgokat, amelyekre túl sokat költesz. Ráadásul ha rendszeresen vezeted a költségvetést, könnyebben ki tudsz tűzni magad elé olyan célokat is, amelyeket csak megtakarításokkal érhetsz el.


Fotó: FreeDigitalPhotos