Jump to content

Bankoknál is vehető állampapír

2014. 06. 03. 00:00

A bankokat is bevonja az állam a hosszabb távú lakossági állampapírok értékesítésébe. A forgalmazás hétfőn indul, a technikai lebonyolítás megkönnyítése érdekében az államadósság-kezelő új sorozatokat bocsát ki az inflációt követő és a diszkontkincstárjegyek kamatához igazodó bónuszú kötvényekből - írja Világgazdaság.

A jövő héttől hat banknál is lehet majd kapni az elmúlt hetek egyik legnagyobb slágerének számító állampapírját, a Bónusz Magyar Államkötvényt (BMÁK), öt hitelintézet pedig az inflációt követő kamatozású lakossági állampapírt, a Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) is forgalmazza majd. Az értékesítésbe bevont bankok az Erste, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és a TakarékBank, illetve az UniCredit, amely csak a BMÁK-ot forgalmazza egyelőre.

Ezek a hosszabb távú lakossági állampapírok korábban csak a Magyar Államkincstár fiókjaiban voltak elérhetők, ennek ellenére is jól fogytak. A különféle PMÁK-sorozatok összesített állománya jelenleg 366 milliárd forint, a BMÁK-ból 38 milliárd forintnyit értékesítettek eddig.

Ez hatalmas eredménynek számít, mivel a diszkontkincstárjegyek hozamát követő változó kamatozású két értékpapír-sorozatot alig két hónapja bocsátották csak ki. A két BMÁK-sorozat közül egyébként a hosszabbik, 2020-ban lejáró a népszerűbb, 32 milliárd forint van már benne.
Annak érdekében, hogy a forgalmazásban történt változást egyszerűbbé tegye, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új sorozatot bocsátott ki a jelenleg forgalmazott négy lakossági államkötvényből. Az eddigi sorozatokat ma lezárja, az újak hétfőtől indulnak majd a korábbi sorozatokkal megegyező paraméterekkel, vagyis ugyanazok maradnak a lejáratok, a kamatfizetési időpontok és a meghirdetett kamatok is.

Ezek a két, 2017-ben, illetve 2019-ben lejáró PMÁK-nál az előző évi átlagos infláció fölött 3 százalékpontot tesznek ki, vagyis a két inflációt követő kötvény a jelenlegi kamatperiódusban 4,7 százalékos kamatot fizet

A 2018-ban lejáró BMÁK kamata 1,75, a 2020-ban lejáró pedig 2,5 százalékpontos kamatprémiumot fizet az egyéves diszkontkincstárjegyek kamatán felül, ez a mostani kamatperiódusokban 4,89, illetve 5,64 százalékos bónuszt jelent.

Valamelyest módosul a vásárlók köre is ezeknél az állampapíroknál. Jövő héttől a belföldi magánszemélyek mellett a külföldiek is megvásárolhatják majd a kötvényeket. „Nem szerettük volna kizárni a határon túli magyarokat a vásárlók közül" – indokolta a döntést Borbély László András , az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A magánszemélyek mellett még a nonprofit szervezetek is jegyezhetnek ezekből az állampapírokból, az intézményi befektetőket viszont továbbra is kizárják. A kisbefektetőknek nem muszáj a lejáratig megtartaniuk a több éves állampapírokat, a forgalmazók ugyanis jegyeznek visszavásárlási árfolyamot a kötvényekre. Ennek mértékébe az ÁKK nem szól bele, intézményenként változhat is akár.

A lakossági állampapírok közül eddig csak a Kamatozó Kincstárjegyet forgalmazták a bankok. A papírból az értékesítés nagyobbik részét a hitelintézetek bonyolították le eddig. Ebből április végén 1140 milliárd forintot tett ki az állomány.


Fotó: FreeDigitalPhotos