Jump to content

Hibák, amelyek miatt kirúghatnak

2014. 06. 03. 00:00

Azt gondolod, hogy bebetonozott helyed van a cégednél? Talán ideje számot vetni magaddal, és végiggondolni, hogy mindent jól csinálsz-e a munkahelyeden. Íme a leggyakoribb hibák, amelyek miatt kirúgják az alkalmazottakat!

Késés

Egy késés, főleg, ha alapos indok miatt történik, nem a világ vége, ezt minden főnöknek tudnia kell. Ám ha rendszeresen elkésel, nincs az a toleráns vezető, aki előbb vagy utóbb ne gondolna arra, hogy megbízhatóbb alkalmazott után néz. Ne játszd el a lehetőségeidet túl hamar, amikor csak tudsz, érkezz időben a munkahelyedre!

Feszültséget okozol

Az apró munkahelyi összezördülések, félreértések szinte elkerülhetetlenek, ám ha állandó a feszültség körülötted, az könnyen szemet szúrhat a főnököknek. Még ha úgy is érzed, hogy neked van igazad, próbáld meg elsimítani a feszültséget – nehogy a végén te húzd a rövidebbet!

Nem tartod be a határidőket

Gyakran érzed úgy, hogy nem tudod betartani a határidőket, és folyamatosan csak próbálod utolérni magad a munkádban? Szinte mindenki halogatja időnként a feladatait. A fontos, hogy arra figyelj, a halaszthatatlanul fontos feladatokkal mindig időben végezz! Inkább a kevésbé lényeges munkákat hagyd későbbre. Tanulj meg priorizálni!

Titoktartás

Érdekes dolgok minden munkahelyen történnek, és időnként jó is ezeket a történeteket megosztani másokkal. Arra azonban mindig figyelj, hogy a titoktartási szabályokat ne szegd meg, és céges információkat ne adj ki idegeneknek. Ha bármi ilyesmit kifecsegnél (vagy netán leírnál) és ez később kiderül, kérdés nélkül kirúghatnak. A legtöbb munkaszerződés ugyanis külön kitér a titoktartási kötelezettségre – ha ezt megszeged, okkal bocsáthatnak el.

Negatív vagy

Ki szeretne együtt élni vagy dolgozni valakivel, aki állandóan negatív, morog, és mást sem tesz egész nap, csak panaszkodik? Mind a magánéletben, mind a munkahelyen előbb vagy utóbb elege lesz ebből a társaknak, partnereknek, főnököknek. „Bánj úgy másokkal, ahogy azt te is elvárod másoktól" – szól a mondás.

Lázadsz

Természetesen nem kell minden döntéssel száz százalékosan egyetértened, és bólogatnod, de egy bizonyos mértékű hűségre minden munkahelyen szükség van. Nem lázadhatsz a vezetőség minden kezdeményezése ellen. Hidd el, ha megteszed, te húzod a rövidebbet.


Fotó: FreeDigitalPhotos