Jump to content

Majdnem három havi nyugdíjba kerül egy temetés

2014. 06. 04. 00:00

Több mint két és fél havi nyugdíj összegébe kerül hazánkban átlagosan egy temetkezés, de jelentősek az eltérések a temetés módjától és helyszínétől függően - derül ki a CIG Pannónia friss felméréséből. A biztosítótársaság kutatásának eredményei szerint a lakosság négyötödének anyagi problémát okozna a búcsúztatás költségeinek teljes körű finanszírozása.

A felmérés eredményei szerint egy magyarországi temetkezés átlagos költsége 2,6-szorosa az öregségi nyugdíj átlagának – ezt a 2,6-os Kegyeleti Index mutatja meg. A Kegyeleti Index nagysága a temetkezés módjától függően igen különböző lehet: koporsós temetés esetén az index országos értéke 3,2, hamvasztásos temetésnél pedig 2,1. Földrajzilag is jelentősek az eltérések: a Közép-Magyarországi régióban több mint1 havi átlagnyugdíjjal magasabbak a koporsós temetkezés költségei, mint a Dél-Dunántúlon.

A felmérés eredményei szerint a magyar lakosság nagy része tisztában van azzal, hogy milyen nagyságrendű kiadással jár a temetkezés. A válaszok alapján a megkérdezettek közel kétharmada (61%) gondolja, hogy annak költsége meghaladja a 250 ezer forintot. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy kinek kell a búcsúztatáshoz szükséges anyagi feltételeket biztosítania. Bár a legtöbb válaszadó (62%) a közeli hozzátartozók felelősségének tartja, 46% szerint erről mindenkinek saját magának (is) kellene gondoskodni, hogy a rokonoknak ne okozzon anyagi problémát. Ez a vélekedés főként az idősebb, 50-75 éves korosztály (54%) és a falusiak (50%) körében magas.

Annak ellenére, hogy a válaszadók nagy része tisztában van a temetéssel járó költségek nagyságával, és azzal, hogy azt baj esetén kinek kell állnia, mégis a felmérés eredményei szerint a magyarok 80%-ának okozna anyagi problémát, ha egy közeli hozzátartozója gyászszertartásáról neki kéne gondoskodni. A magyar lakosság 12%-ának pedig egyáltalán nem lenne pénze arra, hogy hozzátartozója temetkezését megszervezze.

A válaszadók 43%-a nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy halála esetén hogyan adják meg számára a végtisztességét, míg a lakosság negyede valóban aggódik emiatt: 7%-uk nem tudja, hogy ki gondoskodik majd a temetéséről, 18%-uk pedig tart attól, hogy hozzátartozói nem fogják tudni finanszírozni a költségeket.

Jóval többen aggódnak amiatt, hogy váratlan haláluk esetén milyen anyagi körülmények között élnek majd szeretteik (38%). E csoporton belül jelentős arányt képviselnek azok (a csoport egyharmada), akik adósságot is hagynak szeretteikre. A válaszadók csupán 11%-a gondolja úgy, hogy megfelelően gondoskodott hozzátartozói anyagi biztonságáról. E csoport kétharmada életbiztosítást kötött, 50%-uk megtakarítást, és szintén 50%-uk ingatlant (is) hagyna örököseire.


Fotó: FreeDigitalPhotos