Jump to content

Megugrott a magyar gazdaság

2014. 06. 04. 00:00

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,2, az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal emelkedett. A most közölt számok megegyeznek a május közepén közölt előzetes adatokkal.

A KSH közlése szerint az építőipar, valamint a feldolgozóipar teljesítménye jelentősen bővült január-márciusban.
A GDP az idei első negyedévben negyedik negyedéve mutatott növekedést, az éves mutató öt negyedéves csökkenése tört meg a múlt év második negyedében. Az előző negyedévhez képest az adatok 2013 első negyedévében kezdtek emelkedni, azaz akkor ért véget a 2012-ben három negyedéven át tartó recesszió.

A termelési oldalon, az ipari termelésben, a hozzáadott érték növekedési üteme 6,7 százalékra gyorsult az előző negyedévi 3,3 százalékról, amiben benne van a bázisidőszak 3,4 százalékos visszaesésének hatása is. A közúti járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítók teljesítményének felfutását tükrözve a feldolgozóipar 9,6 százalékos növekedést ért el az előző negyedévi 5,1 százalékot követően a tavaly első negyedévi 3,0 százalékos csökkenés bázisán.

Az építőipar viszont már a múlt év első negyedében is szerény, 1,9 százalékos növekedést mutatott, amihez képest az idei első három hónap 25,2 százalékos szárnyalása az ipari beruházásokon, a vasút-felújításokon és útépítéseken, illetve kisebb mértékben az egészségügyi épületeken végzett munkáknak, valamint a kedvező időjárásnak is köszönhető. A mezőgazdaságban az előző év kimagasló teljesítményéhez képest, amikor az első negyedévben 6,3 százalékos volt a növekedés, az idén 5,8 százalékkal csökkent a hozzáadott érték.

A szolgáltatások 1,5 százalékos növekedéséhez, az idegenforgalmi szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás 3,5 százalékos növekedése járult hozzá. Az ipari növekedésre rácsatlakozva a szállítási, raktározási szolgáltatások 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az idén január-márciusban.

Miután az első negyedévben mind a vállalatok, mind a lakosság nettó hiteltörlesztő maradt, gyakorlatilag több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett, 2,1 százalékkal csökkent a pénzügyi szolgáltatások teljesítménye. Ebben része volt annak is, hogy a biztosítók növelték tartalékaikat és teljesítményük elmaradt az előző év azonos időszakáétól.

A GDP első negyedévi 3,5 százalékos növekedéséhez az ipar 1,6, az építőipar 0,5 és a szolgáltatások 0,9 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP emelkedését - közölte a KSH. A felhasználási oldalon a beruházások járultak hozzá legnagyobb, 1,7 százalékpontos mértékben a növekedéshez, a lakossági fogyasztás 1,1, a nettó export 0,5 százalékponttal vett részt a növekedésben.


Fotó: FreeDigitalPhotos