Jump to content

Utasbiztosítás: mire figyelj?

2014. 06. 05. 00:00

Közeledik a nyár, ideje gondoskodni a nyaralásról és a biztonságunkról. Talán már ki is találtad, hogy hol töltöd a pihenésedet. De azt is tudod már, hogy milyen utasbiztosítást kötsz? Nem árt egy-két dologra figyelned a választásnál!

Ha külföldre utazol, feltétlenül gondoskodnod kell az utasbiztosításról, mert ha ezt elmulasztod, és valamilyen betegség vagy baleset történik Magyarország határain túl, komoly összegeket fizethetsz az orvosi ellátásért. Jobb idejében bebiztosítani magunkat, mint utólag hatalmas összegeket kifizetni.

Utasbiztosítás kötésekor figyelj arra, hogy a céljaidhoz és az igényeidhez illő utasbiztosítást köss. Nem mindegy ugyanis például, hogy milyen típusú nyaralást tervezel. Talán a tengerparti hűsölés a célod, vagy egy kis városi barangolás? Az aktív nyaralást kedveled? Ma már a legtöbb biztosító speciálisan az utas igényeihez igazított biztosításokat kínál ügyfeleinek. Létezik például kifejezetten a tengerparti nyaralásokhoz és a vízi sportokhoz kapcsolódó utasbiztosítás, de speciálisabb, kifejezetten búvárkodáshoz ajánlott biztosítás is választható. Esetleg a dombos vidékek szerelmese vagy? Választhatsz hegymászóbiztosítást, illetve kerékpáros biztosítást is. Ha autó vagy repülő helyett motorral indulnál útnak, akár erre a célra kialakított biztosítástípust is köthetsz.

Az utasbiztosítás kötése előtt érdemes számos más szempontot is végiggondolni. Tudd, hogy milyen közlekedési eszközzel, mennyi időre utazol! Tervezel olyan programokat, amelyek balesetveszélyesek? Vedd számításba, hogy mennyi értékes dolgot viszel magaddal az útra (gondolj az ékszerekre, a készpénzre, a bankkártyára, az autóra, a hajóra, stb.)! Ismerd a saját igényeidet, és tudd, hogy milyen színvonalú egészségügyi ellátást szeretnél kapni baj esetén. Van-e valamilyen betegséged, amely rendszeres orvosi ellenőrzést igényel, vagy előfordulhat-e, hogy az egészségügyi állapotod hirtelen megromlik? Szükséges-e védőoltásokat kapnod az utazás előtt, és ha igen, akkor azt idejében megkaptad-e? Fenyegetnek-e járványok, egyéb fertőző betegségek ott, ahova nyaralni indulsz? Nézz utána, hogy a célországban mennyire magasak a kórházi és orvosi költségek! Ha drága az orvosi ellátás, érdemes olyan utasbiztosítást kötni, amely igen magas vagy akár felső határ nélkül állja az egészségügyi ellátás költségeit. Ez természetesen az átlagos utasbiztosításokhoz képest magasabb árat jelenthet, de még így is töredéke lehet annak, amit egy baleset vagy betegség esetén ki kellene fizetned az adott országban.

Mindezen szempontok mérlegelése után válassz hozzád és az utazásodhoz illő utasbiztosítást, hogy a nyaralásod valóban a pihenésről és ne az aggódásról szóljon!


Fotó: FreeDigitalPhotos