Jump to content

Így zajlik a végrehajtás

2014. 06. 06. 00:00

Mi történik, ha valaki nem tudja szabályosan fizetni a hitelének vagy kölcsönének törlesztő részleteit? Mire kell számítani, ha elkerülhetetlenné válik a végrehajtás? Bemutatjuk a folyamatot lépésről lépésre!

A végrehajtási eljárás előtt a hitelező mindenképpen felveszi a kapcsolatot az ügyfelével, és megpróbálja rendezni a problémát. Fizetési haladékot ajánlhat fel, vagy azt, hogy átütemezik (hosszabb futamidőre) a tartozás visszafizetését, esetleg egy meghatározott ideig megengedi, hogy alacsonyabb törlesztő részleteket fizessen az ügyfele. Hiszen a hitelezőnek is az az érdeke, hogy az ügyfele rendszeresen tudja fizetni a törlesztő részleteket, éppen ezért segít az átmeneti anyagi problémák áthidalásában.

Ám ha az adós anyagi problémái így sem oldódnak meg, vagy az adós nem működik együtt a hitelezővel, a pénzintézet írásbeli fizetési felszólítást küld az ügyfelének. Ebben közli a teljes fennálló tartozás pontos összegét, a fizetendő kamatok nagyságát, és azt is, hogy a tartozás kiegyenlítésének elmaradásakor milyen jogi eljárásra kell számítani. Ha ekkor sem tud megegyezni a fizetésről a pénzintézet és az ügyfél, akkor a hiteltartozás végrehajtási fázisba kerül. Ekkor a fennálló tartozásokról tételes listát kap az adós. Ha ekkor sem tud fizetni az ügyfél, a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény a szerződést felmondja, és az erről szóló tájékoztató levelet az adósnak és a kezeseknek elküldi. Ezzel indul meg a végrehajtás.

A végrehajtás az adós vagyonára, jövedelmére, ingóságaira és végül ingatlanaira is kiterjedhet. A folyamatnak természetesen költségei vannak, amelyeket szintén az adósnak kell megfizetnie, ezt a követelés összegéhez írják hozzá.

A hitelt nyújtó pénzintézet a fedezetként bevont értéktárgyakat elárverezheti, ebből rendezve a fennálló tartozást. Először egy értékbecslővel kell meghatároztatnia az ingatlan értékét, ennek alapján szabják meg a kikiáltási árat. Az árverezés során az önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, ha ezzel élnek, az ingatlant kötelesek az adós számára bérbe adni. Hogy ez sikerüljön, még az árverezés előtt az adósnak kell kezdeményeznie azt az önkormányzatnál.

A végrehajtást időnként (főként a téli időszakban) törvényben felfüggesztik, a moratórium idején tilos értékesíteni az ingatlant, és az adósokat ebben az időszakban tilos kiköltöztetni abból.

Az árverezés után az adósnak ki kell ürítenie az ingatlant, és ki kell onnan költöznie. Ha ez nem történik meg önként, akkor a hitelnyújtó pénzintézet a hatóságok közreműködését kérheti.


Fotó: FreeDigitalPhotos