Jump to content

5 dolog, amiről ne a főnököddel beszélj

2014. 06. 10. 00:00

Jó viszonyban vagy a főnököddel? Ahhoz, hogy ezt meg is őrizd, néhány kényes témát érdemes kerülnöd.

Más miért keres többet, mint én?

Kezdjük ott, hogy honnan is tudod, hogy a kollegáid mennyit keresnek? Ne törődj azzal, hogy mások mennyi pénzt visznek haza hó végén, inkább fordítsd arra az energiádat, hogy te is minél több pénzt keress! Vállalhatsz pluszmunkát, bent maradhatsz az irodában tovább, esetleg jelentkezhetsz egy magasabb pozícióra. A negatív hozzáállás és az irigység cseppet sem segít abban, hogy jobb legyen a közérzeted, vagy hogy jobb legyen a viszonyod a főnököddel. Épp ellenkezőleg!

Ezt a feladatot nem tudom megcsinálni

Gondolj csak bele, te mit tennél a főnököd helyében, ha azt mondaná valaki, hogy egy feladatot nem tud megcsinálni? Jó esetben azt válaszolnád, hogy oldja meg valahogy, rosszabb esetben keresnél valakit, aki elvégzi a feladatot helyette. Ha úgy érzed, hogy egy feladat megoldhatatlan, akkor javasolj egy másik megoldást a főnöködnek. Ha pedig úgy látod, hogy a határidő teljesíthetetlen, kérj reálisabb határidőt! Így látni fogja a főnököd, hogy értesz ahhoz, ami a feladatod, reálisan fel tudod mérni a képességeidet, és nyíltan tudsz beszélni szakmai kérdésekről vele.

Ezt a feladatot ennyi pénzért nem vagyok hajlandó megcsinálni

Talán úgy gondolod, hogy nem arra a feladatra szerződtél, amit most a nyakadba akarnak sózni, talán úgy érzed, hogy túl sok munkával és túlórával jár a munkád. A fontos, hogy ezt ne ebben a formában add a főnököd tudomására. Mondd el inkább azt neki, hogy a feladataidat csak túlórában tudod elvégezni, és kérd meg, hogy beszéljetek az esetleges pluszjuttatásról, túlórapénzről, projektbérről. Mennyivel jobban hangzik, ugye?

Ezt máshol nem így csinálják

Jó, ha tájékozott vagy, és egy-két érdekes, hasznos infót megosztasz a főnököddel arról, hogy más cégeknél hogy csinálnak bizonyos dolgokat. De vigyázz, ne vidd túlzásba a konkurens cégek dicsőítését, mert egy ponton túl joggal gondolhatja azt a főnököd, hogy az ő kötelékükben szívesebben dolgoznál.

Az már nem az én gondom lesz

Talán állásváltáson töröd a fejed? Vigyázz, nehogy túl korán kotyogd ki a terved a főnöködnek! Ha felmondasz, neki is minél hamarabb új munkatárs után kell néznie, nehogy megálljon a munka a cégnél a döntésed miatt. Ám ha még nem vagy biztos a nagy bejelentéssel, nehogy végül két szék közül a padlóra ess. Csak akkor szólj a főnöködnek a döntésedről, ha már tudsz valami biztosat!


Fotó: FreeDigitalPhotos