Jump to content

Kölcsönkérsz, de nem a banktól? Erre figyelj!

2014. 06. 12. 00:00

Nem tudsz vagy nem szeretnél banktól hitelt felvenni? Van olyan rokonod vagy barátod, aki szívesen adna kölcsön pénzt? Megmutatjuk, hogyan kérj kölcsön szabályosan!

Az első és legfontosabb feladatod, hogy megtudd, ki tud és akar pénzt kölcsönadni neked. Ha megtaláltad a hiteleződet, beszéld meg vele a kölcsön részleteit. Tudd meg, hogy mekkora összeget tud nélkülözni, mennyi időre, és hogy mekkora kamatot kellene fizetned érte.

A kamat mértékéről megegyezhettek úgy, hogy az fixen ugyanannyi marad a kölcsön visszafizetésének végéig, vagy úgy, hogy a kamat mértékét bizonyos időközönként – például évente – felülvizsgáljátok. Az előbbi inkább rövidebb futamidejű kölcsönöknél, míg az utóbbi inkább hosszabb, több éves futamidejű kölcsönöknél jellemző.

Mielőtt megegyeznétek a kamat mértékéről, érdemes utánanézned, hogy hasonló feltételek mellett az egyes bankok mekkora kamatot várnak el. Másrészt vehetitek alapul az MNB által meghatározott alapkamatot vagy átlagos kamatszintet.

A kölcsön megkötéséről szóban és írásban is megegyezhettek. Ám mivel a szóbeli megállapodás később számos nehézséget hordozhat magában, érdemesebb inkább az írásos szerződést választani. A kölcsönszerződésben meg kell határozni a kölcsön adott összeg és a kamat nagyságát, a törlesztés futamidejét, és érdemes megnevezni azt a biztosítékot is, amely akkor jár a kölcsönt adónak, ha az adós nem tud fizetni. A szerződést mindkét félnek, valamint két tanúnak kell aláírnia, és nagyobb összegeknél érdemes ügyvéddel íratni.

A kölcsönt a szerződés megkötésével egy időpontban, vagy később is átadhatjátok. Egyetlen esetben lehet visszalépni a kölcsön adásától a szerződés megkötése után: akkor, ha bármelyik fél körülményeiben olyan lényeges változás állt be, amely miatt a szerződésben foglaltak teljesítése nem várható.

A kamatmentes kölcsönt a határidő lejárta előtt is visszafizethetjük. A kamatra kölcsönadott összeget azonban csakis a kölcsönt nyújtó beleegyezésével téríthetjük vissza a futamidő lejárta előtt, vagy ha erről a lehetőségről külön rendelkezik a kölcsönszerződés. Ha a kölcsönt felvevő nem fizeti vissza idejében a kölcsönt, annak összege után kamatot köteles fizetni. A részletfizetéssel való késlekedés esetén a kölcsönt nyújtónak jogában áll követelni a teljes összeg és a kamat idő előtti visszafizetését.


Fotó: FreeDigitalPhotos