Jump to content

Gyermekbalesetek a szünidőben: mire elég az alapbiztosítás?

2014. 06. 13. 00:00

Jövő héten kezdődik az iskolákban a nyári szünet: ez nemcsak szabadságot, de több balesetet is jelent a gyerekek és fiatalok számára. Az állam tizenegy éve ingyenes balesetbiztosítást nyújt a 3 és 18 év közötti gyermekeknek, ám a térítés igen alacsony.

Sokan nem tudják megoldani gyermekük folyamatos felügyeletét, ez is az oka annak, hogy az évente közel másfélezer sérüléses közlekedési balesetet szenvedő tizennégy év alatti gyermekkel a nyári szünetben történik meg a baj. Ráadásul a nyári táborokban és a vízparton is több a gyermekeket körülvevő balesetforrások száma, mint az iskolában vagy otthon. A balesetek többsége előrelátással, megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhető, de érdemes azt is átgondolni, hogy egy baleset anyagi vonzatait hogyan kompenzálhatja egy biztosítás.

Az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosítás alanyi jogon jár minden felnőttkorba nem lépett tanuló számára – emlékeztetett a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. A biztosítás díjmentes, és a biztosító nemcsak akkor fizet, ha a gyermekkel az óvodában vagy az iskolában történik baleset, hanem egész évben, bel- és külföldön szerzett sérülések után egyaránt térít. Erről azonban a szülők viszonylag kis hányada tud.

Tény, hogy a biztosítás elég alacsony összegű: csonttörés esetén 3 ezer forint, míg baleseti halál esetén 200 ezer forint a kifizethető biztosítási összeg. Emellett balesetből eredő maradandó károsodás esetén – a károsodás mértékétől függően - 3 ezertől 300 ezer forintig terjed a kifizethető összeg. Emellett egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetre, vagy a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a biztosítás. Éppen ezért semmiképpen nem szabad úgy kezelni ezt a biztosítást, mint ami például egy külföldi utazás esetén kiválthatná az utasbiztosítást.

Érdemes lehet emiatt gyermekünk számára az alapbiztosítás mellé kiegészítő biztosítást kötni. A választható módozatok skálája széles, az éves díjak összege – a kockázatviselés köre és a biztosítási összeg függvényében - ötszáztól egészen több tízezer forintig terjedhet.

A kínálatban olyan szolgáltatásokat is fellelhetünk, amelyek kifejezetten a gyermekekre jellemző balesetekre nyújtanak védelmet. Ilyenek a kullancscsípés következményei, mérgezések, égési sérülések, illetve fizikai támadás, maradó fogak törése.

Az alapbiztosításhoz hasonlóan a kiegészítő biztosítások is a teljes évre, tehát nem csupán a tanítási időszakra, hanem a szünidőre is kiterjednek, és nem csupán az iskolában, hanem a másutt bekövetkező balesetekre is vonatkoznak.


Fotó: FreeDigitalPhotos