Jump to content

Készülsz a nyugdíjra? A nyugdíjbiztosító is!

2014. 06. 16. 00:00

Ha közeledsz a nyugdíjkorhatár felé, 55 és 59 év közötti a korod, számíthatsz rá, hogy a nyugdíjbiztosító megkeres, hogy egyeztessen veled az adataidról, korábbi munkáidról. Így már most lehet képed arról, mikor vonulhatsz nyugdíjba és mit vesznek majd számításba!

A nyugdíjbiztosító rendszerében szereplő adatok pontosítását törvény rendelkezik, amely előírja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, hogy még a nyugdíjba vonulás előtt egyeztesse a szolgálati időre vonatkozó adatokat. Az egyeztetés ötéves korcsoportonként történik, idén az 1955 és 1959 között születettek számíthatnak arra, hogy a nyugdíjbiztosító levélben megkeresi őket. Az ezen időszakban született állampolgárok adatainak egyeztetésére két év áll az intézmény rendelkezésére. Aki pedig1960 és 1965 között született, a jövő januártól számított két éven belül várhatja a megkeresést – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Az adategyeztetés célja, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatokról tájékoztatást kapjunk, és hogy az esetlegesen hiányos, téves adatok javítása, törlése, beszerzése megtörténjen még a nyugdíj összegének megállapítása előtt.

Az adategyeztetés előtt a nyugdíjbiztosító levélben értesítést küld, amelyben tájékoztat az eljárás menetéről, és részletes kimutatást küld az ügyfélről nyilvántartott adatokról. A hatóság feltünteti az adatbázisában szereplő információkat, amelyek a biztosításban töltött időszakokra vonatkoznak, és nők esetén a jogosultsági időt, illetve a korkedvezményre jogosító időt is. Felsorolják a korábbi és a jelenlegi foglalkoztatók adatait, a levont nyugdíjjárulék nagyságát és azokat az időszakokat is – ha volt ilyen –, amikor nem történt járulékbefizetés.

Miután megkaptad ezt a levelet, ellenőrizned kell a megküldött kimutatásban szereplő adatokat, és ha mindent rendben találsz, akkor 90 nap múlva a kimutatásban szereplő adatok alapján határozatot állítanak ki, az egyeztetett adatok pedig nyilvántartásba kerülnek.

Ha találsz olyan információkat, időszakokat, eseményeket, amelyek rosszul vannak rögzítve, vagy hiányoznak a kimutatásból, azt 90 napon belül jelezheted a hatóságnak. Egyúttal be kell küldened a helyes adatokat igazoló dokumentumokat is.

Ha az egyeztetés egyszer lezárult, már csak kivételes esetekben módosíthatóak az abban szereplő adatok. Éppen ezért érdemes nagyon alaposnak lenned, és minden apró eseményt, részletet közölnöd a hatósággal, vagy ha bizonytalan lennél, érdemes mindenképp tisztáznod a kérdést, mivel ezen adatok alapján fogod kapni a nyugdíjadat a jövőben.


Fotó: FreeDigitalPhotos