Jump to content

Mennyibe kerülnek idén a nyári gyerektáborok?

2014. 06. 20. 00:00

Az élet nyáron sem áll meg, főleg nem a munkahelyeken. Néhány hét szabadsága mindenkinek van, de mit csináljunk a gyerekkel abban a tíz hétben, amíg az iskolában nyári szünet van? Ha valaki olyan szerencsés, elviheti őt a nagyszülőkhöz, de mit tegyenek azok, akik ezt nem tehetik meg? Megmutatjuk, mennyibe kerülnek idén a táborok!

Napközis táborok már heti 10 ezer forint körüli áron is elérhetők, bár ennél jóval magasabb összeget is elkérhetnek egyes szervezők. Napközis táborok szerveződnek többek között filmkészítés, tánctanulás, színházi és sport témakörben, de a nyelvtanulás is kiemelt helyen szerepel. A napközis sporttáborok például heti 24-35 ezer forint körüli áron elérhetőek, míg az idegen nyelv tanulását segítők heti 30 ezer forint körül alakulnak. Természetesen arányában jóval több napközis tábor szerveződik Budapesten, mint az ország más településein, de napközis gyermekfelügyeletet szinte minden városban kínálnak.

A klasszikus, ott alvós nyári táborok ennél természetesen kissé drágábbak, hiszen ott a szállást és az éjszakai felügyeletet is meg kell fizetni, de az árak ebben az esetben is nagy mértékben eltérnek egymástól. Tánctáborokat és színházi táborokat például heti 60-70 ezer forintos áron kínálnak, míg sporttáborokat 30 és 90 ezer forint közötti áron találhatunk. Érthető módon az olyan különlegesebb és speciálisabb felszerelést igénylő sporttáborok, mint a tenisz, a golf, a vitorlás és a lovaglás, magasabb költségekkel járnak. Viszont a kerékpáros és a kirándulós táborok már 30 ezer forintos áron elérhetők. Találhatunk nyelvi táborokat is: akár 30-40 ezer forintos áron, ám gyakoribb a 60-70 ezer forintos díj, a külföldi, anyanyelvi környezetben szervezett nyelvi tábor díja pedig sok esetben már a 100 ezer forintot is meghaladhatja.

A legolcsóbb táborok évek óta az önkormányzati szervezésű napközis táborok, amelyek már heti néhány ezer forintért elérhetőek, és amelyeket az önkormányzat és azok iskolái szerveznek. Megbízható nyári felügyeletnek számít, amelyet a diákok és szüleik által is jól ismert tanítók és tanárok végeznek. Az önkormányzatoknak törvény által előírt kötelessége a nyári szünetben a területükön lakó gyermekek felügyeletének biztosítása. A legtöbb szülőnek nincs annyi szabadsága, hogy otthon maradhasson gyermekével a nyári szünetben, és nem mindenkinek van olyan rokona, családtagja, szomszédja, barátja sem, aki vállalná a gyerekei felügyeletét. Éppen ezért az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a nyári szünet idején a napközis gyermekfelügyeletet. Ezen lehetőségekről az adott település önkormányzatának tájékoztatási felületein érdemes informálódni.


Fotó: FreeDigitalPhotos