Jump to content

Karrierváltás? Így kezdj neki!

2014. 06. 24. 00:00

Évek óta ugyanazt a munkát csinálod, és úgy érzed, hogy eljött az ideje valami újdonságnak? Szeretnél változtatni a karriered folyásán, de nem tudod, hogy hogyan kezdj neki? Íme néhány tanács ehhez!

Még mielőtt visszafordíthatatlan döntést hoznál, gondold alaposan végig, hogy valóban ez-e a legjobb megoldás! Nem lehet esetleg kisebb változtatással, például munkahelyváltással megoldani a felmerült problémát? Mérlegeld, hogy mit nyernél és milyen áldozatokkal járna, ha a karrierváltás mellett döntesz! Jobb, ha felkészülsz rá, a váltás valószínűleg elég sok időbe, pénzbe és energiába kerül, de bizonyos helyzetekben mégis megéri belevágni.

Ha mindent számításba vettél, és úgy döntöttél, hogy belekezdesz a karrierváltásba, elengedhetetlen, hogy megtaláld az új hivatásodat. Gondold, végig, hogy mivel foglalkoztál eddig, és mi az, amivel valójában szeretnél, mik a hobbijaid, mi az, ami boldoggá tesz, vagy mi az, amire kereslet van a munkaerőpiacon. Talán régen fiatalkorodban álmodoztál valamilyen pályáról, ám az élet másképp alakult. Most itt a lehetőség, hogy megvalósítsd régi álmodat! Ha megtaláltad az új karriercélodat, alaposan meg kell ismerned azt. Térképezd fel azt a területet, amelynek a részese szeretnél lenni, ismerd meg az ott dolgozókat, a lehetséges munkahelyeket, építs ki új kapcsolatokat! Járj olyan fórumokra, ahol előfordulhatnak, beszélgess velük a szektort érintő kérdésekről, és ajánld fel a segítségedet nekik.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy nem rendelkezel releváns tapasztalattal. Meg kell ismerned az új terület sajátosságait, és azt, hogyan végezheted itt hatékonyan a munkádat. Ehhez akár az iskolapadba is vissza kell ülnöd, ez pedig rövidtávon eléggé visszavetheti a karrieredet: sok időbe, pénzbe, és energiába kerülhet egy iskola elvégzése. Utána pedig kezdődhet újra a tapasztalatszerzés: remélhetőleg már nem kell mindent annyira az alapoktól kezdened, mint amikor huszonévesen végeztél az egyetemen, de arra fel kell készülnöd, hogy valószínűleg a mostanihoz képest alacsonyabb fizetésért kell dolgoznod majd – legalábbis az elején.

Megpróbálhatod ezt az időszakot lecsökkenteni azzal, hogy rövid ideig tartó, de intenzív továbbképzéseken szerzed meg a szükséges tudást, esetleg azonnal valamilyen önkéntesen végezhető másodállást vállalsz egy jó nevű vállalatnál, és rögtön ott tanulod meg a dolgokat.

Bármelyik megoldást is választod, fontos, hogy mindvégig szem előtt tartsd azt, hogy bár néhány hónapig-évig nehezebb lehet az életed, hosszú távon igen sokat nyerhetsz a karrierváltással. Például azt, hogy végre azzal foglalkozhatsz, ami érdekel, és amit valóban szeretsz!


Fotó: FreeDigitalPhotos