Jump to content

Diákmunka nyárra: milyen lehetőségeid vannak?

2014. 06. 25. 00:00

Diák vagy és nyári munkát keresel? Jól jöhet az állami diákmunkaprogram, amelyet idén is meghirdetnek a 16 és 25 év közötti hallgatóknak.

Július 1-jétől idén is meghirdeti a Nemzetgazdasági Minisztérium a nyári diákmunka-programot, amely lehetőséget nyújt a 16 és 25 év közötti tanulók számára, hogy nyári munkát végezhessenek a helyi önkormányzatoknál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél. Tavaly 16 ezer diák szerzett munkatapasztalatot a két hónapos program során.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, a befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. A programra néhány napja lehet jelentkezni a munkahelyi kirendeltségeken.

A két hónapos munkára jelentkezők főként irattározást, konyhai kisegítő munkát és parkgondozást végezhetnek, de ettől eltérő munkák is előfordulnak – attól függően, hogy az egyes önkormányzatok hatáskörébe tartozó intézményekben milyen munkák végezhetők.

A program résztvevői munkájukért támogatást kapnak, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 88 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 76 125 forint lehet személyenként és havonta ez az összeg.

Az állami diákmunkaprogrammal párhuzamosan elindult egy olyan kezdeményezés is, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a passzív hallgatói státuszban lévő hallgatók is végezhessenek diákmunkát. - Bontsa le az állam az iskolaszövetkezeti munkavégzés kapcsán az aktív és a passzív státuszú hallgatók közötti megkülönböztetést - kérte néhány napja az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ). A két szervezet arra kéri a kormányt, hogy bontsa le az "indokolatlan és igazságtalan megkülönböztetést" az aktív és passzív hallgatók között az iskolaszövetkezeti munkavégzésben való részvételi lehetőségek tekintetében. Ezzel ugyanis újabb 25 ezer 16-25 év közötti diáknak biztosítana a kormány legális munkavégzési lehetőséget az iskolaszövetkezetek keretében nem csak nyáron, hanem egész évben - hangsúlyozták a szervezetek.


Fotó: FreeDigitalPhotos