Jump to content

Nem mindegy, mire költöd a spórolt pénzed!

2014. 06. 27. 00:00

A legtöbben vásárlásra költenek leggyakrabban a félretett pénzükből – ez derült ki olvasóink között végzett legutóbbi felmérésünkből. Egyáltalán nem mindegy, hogy mire költöd ezt a pénzt, hiszen ha vannak konkrét céljaid, könnyebben is teszel félre rendszeresen.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink mire költenek leggyakrabban a félretett pénzükből. A többség – 48,39 százalék – vásárlásra fordítja általában a spórolt pénzét. A válaszadók 25,81 százaléka leginkább utazásra költ ebből az összegből, míg 22,58 százalék egyéb célt jelölt meg. Mindössze 3,23 százalék mondta azt, hogy szórakozásra, vagy a hobbijára fordítja a megtakarított pénzét.

Tulajdonképpen mindegy, hogy mire költjük a félretett pénzt, nem? - gondolhatnánk. Csakhogy ez egyáltalán nem így van! Fontos, hogy legyenek céljaink, ami miatt megtakarítunk. Lehet ez például egy új ruha minden hónapban, egy éttermi vacsora minden két hétben, vagy akár néhány havonta egy-egy kisebb utazás.

A cél azért fontos, mert így mindig van motivációd arra, hogy spórolj valamennyit a hónap végén. Ha ez nincs meg, akkor gyakran csak elhatározás marad a megtakarítás, de végül mindig kifolyik a kezedből az, ami megmaradhatna a fizetésedből. A legjobb, ha olyan céljaid vannak, amelyek rendszeresen megvalósíthatóak, hiszen így a motiváció folyamatosan fenntartható. Például ha kitűzöd magad elé, hogy ebben az évben három havonta egy hosszú hétvégére mész a pároddal vagy a családoddal, állandó okod lesz egy éven át a takarékoskodásra.

Bár jó érzés, ha a spórolás végén a jutalmad egy új tárgy, mégis fontosabb lehet, hogy új tapasztalatokra fordítsd azt a pénzt. Ha többet látsz a világból, új élményekkel gazdagszol, hirtelen a lehetőségeid is kitárulnak, és ezt a karriered során is kamatoztathatod, akár már rövid távon is. Ki tudja, talán egy utazás során születik meg benned egy olyan ötlet, amely alapján sikeres vállalkozásba kezdhetsz. Ennek esélyét viszont teljesen kizárja, ha sosem fordítasz pénzt új élményekre, vagy olyan lehetőségekre (mint például a hobbi), ahol új emberekkel ismerkedhetsz meg, és ezáltal új kapcsolatokra tehetsz szert.


Fotó: FreeDigitalPhotos