Jump to content

Nem futja nyaralásra a nyugdíjasoknak

2014. 07. 02. 00:00

Nincs pénzük szórakozásra, kikapcsolódásra és nyaralásra a magyar nyugdíjasoknak, éppen ezért az otthonlétre rendezkednek be – derül ki a CIG Pannónia legfrissebb felmérésének eredményeiből.

Az elemzésből kiderül: főként otthoni elfoglaltsággal töltik ki a megnövekedett szabadidejüket a magyar nyugdíjasok. A válaszok alapján úgy tűnik, hogy a magyar nyugdíjasok naponta átlagosan majdnem kétszer annyi időt (144 percet) töltenek a TV előtt, és másfélszer annyit (45 percet) olvasnak, mint a foglalkoztatottak.

Mivel idejük jóval nagyobb részét töltik otthon a nyugdíjasok, többet is költenek a lakásfenntartásra és az otthon elfogyasztott élelmiszerekre. Emellett – nem meglepő módon - a gyógyszerek és egyéb egészségügyi kiadások is megnövekednek idős korban. Ami azonban a szórakozást illeti: annak ellenére, hogy jóval több idejük jutna a szórakozásra, mint a munkával töltött éveikben, jóval kevesebb pénzt költenek kultúrára és szórakozásra (havi 5000 Ft-nál kevesebb), és kevesebb jut éttermi fogyasztásra, illetve nyaralásra (havonta átlag 1400 Ft).

A 65 év feletti magyarok az európai átlaghoz képest feleannyi időt töltenek nyaralással, és kevesebb mint ötöd akkora összeget költenek utazásra, mint az átlag európai. Ennél még rosszabb, hogy az európai átlaghoz (13,1 százalék) képest háromszor annyian vannak azok a magyar (37,6 százalék) 65 év feletti egyedülállók, akik nem engedhetik meg maguknak legalább minden második nap, hogy húsételt egyenek.

Felmérések szerint, míg a 65 év feletti lakosság mindössze 11,7 százaléka nem tudja megfizetni, hogy hideg időben elég melegen tarthassa a lakását, ez a magyarok esetében 14,7 százalék.

Ami pedig a nyaralást illeti: míg az Európai Unió 65 év feletti lakosainak csupán 43,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tud finanszírozni magának évente legalább egy egyhetes nyaralást, addig a magyarok 79,4 százaléka vallotta ugyanezt. Ráadásul az európai átlaghoz képest (40 százalék) a magyarok közül közel kétszer annyian (75,6 százalék) vallották, hogy nem tudnának fedezni egy váratlan kiadást sem.


Fotó: FreeDigitalPhotos