Jump to content

Így kérj fizetésemelést!

2014. 07. 08. 00:00

Évek óta nem kaptál fizetésemelést, és úgy érzed, hogy eljött az ideje a cselekvésnek? Megkérheted a főnöködet, hogy adjon fizetésemelést - igen ám, de hogyan?

Előkészítés
Ahhoz, hogy a beszélgetés sikeres legyen, komoly előkészítő munka szükséges. Először is nagyon alaposan, kitartóan és megbízhatóan kell végezned a rád bízott munkát, időben kell érkezned a munkahelyedre, és nem szabad a munkaidő lejárta előtt elhagynod az irodát. Ha ezek a feltételek nem adottak az esetedben, valószínűleg nem is érdemes fizetésemeléssel próbálkoznod.

Érvek
Írd össze a pozitív tulajdonságaidat! Sorold fel azokat az érveket, amelyek segíthetnek meggyőzni a főnöködet és a cég vezetőségét arról, hogy jó ötlet neked fizetésemelést adni. Pusztán a két szemedért nem fogsz több pénzt kapni, de ha meggyőző érvekkel alá tudod támasztani a kérésedet, már elgondolkodhatnak rajta.

Időzítés
Akkor a leghatásosabb fizetésemelést kérni, ha nagy pörgés van a cégnél, sok munkád van, és azt határidőre el is tudod végezni. Ilyenkor láthatja a főnököd és a vezetőség is, hogy fontos munkát végzel, és sokat dolgozol. Nem érdemes viszont akkor fizetésemelést kérni, ha új főnök érkezett, vagy ha a cég anyagilag a csőd szélén áll.

Új pozíció
Az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy emelkedjen a fizetésed, ha megpályázol egy új, magasabb fizetéssel járó pozíciót, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor elvállalsz egy újabb projektet. Az új munkakörrel vagy a plusz munkával magasabb fizetés járhat.

A beszélgetés
Keress egy időpontot, amikor a főnöködnek kevesebb a munkája, és kérd meg, hogy beszélhessetek négyszemközt. Mondd el őszintén neki, hogy mi lenne a kérésed, majd néhány mondatban fejtsd ki, hogy miért is szeretnél fizetésemelést kérni. Sorold fel azokat az érveket, amelyeket korábban összegyűjtöttél, majd kérdezd meg, hogy ő hogy látja a helyzetet, lát-e esélyt arra, hogy magasabb fizetést kapj. Ha nem tud azonnal válaszolni, vagy a kérésedet fel kell terjesztenie a cég vezetőinek, adj neki időt, és légy türelmes!

A döntés
Ha pozitív választ kapsz, nyert ügyed van. Ha esetleg nemleges választ kapnál, kérd meg a főnöködet, hogy indokolja meg a döntést, mondja el, hogy mi az akadálya a fizetésemelésnek. Kérdezd meg, hogy mi a javaslatuk, mit tehetnél, hogy fizetésemelést kaphass, és hogy van-e szerintük lehetőséged a magasabb fizetés elnyerésére.


Fotó: FreeDigitalPhotos