Jump to content

Hogyan éljük túl a nyári helyettesítést?

2014. 07. 09. 00:00

Ki ne várná a nyári szabadságot, amikor végre pihenhet, elfeledkezhet a munkáról, és jó esetben elutazhat nyaralni? De ki az, aki várja azt az időszakot, amikor a szabadságon lévő munkatársakat kell helyettesítenie?

Az élet nem áll meg nyáron sem a munkahelyeken. Talán vannak olyan munkák, amelyek várhatnak addig, amíg a nyaralásból visszatérünk, de számos olyan munka is van, amit időben el kell végezni. Mi segíthet túlélni a nyári helyettesítéseket?

Előkészítés

Fontos, hogy időben megtudd, ha helyettesítened kell a kollégádat, így alaposan fel tudsz készülni rá. Kérd meg a kollégádat, hogy mutasson meg részletesen minden olyan fontos teendőt, amelyet neked kell elvégezned helyette. Mondasd el vele, hogy milyen új munkák, feladatok, ügyfelek várhatók a szabadság ideje alatt, hogy tudd, mire számíts. Kérd el a kollégád elérhetőségeit, hogy ha bármi kérdés vagy probléma adódna, meg tudd kérdezni őt. Kérd meg, hogy írjon egy köremail-t az ügyfeleknek, partnereknek, kollégáknak, amelyben közli, hogy szabadságon lesz, és szükség esetén téged kereshetnek.

Időbeosztás

Ha helyettesítesz valakit, gyakorlatilag két ember munkáját kell elvégezned ugyanannyi idő alatt, amennyi alatt a sajátodat szoktad. Jobb, ha ezt tudomásul veszed, és rákészülsz erre. Hogy megkönnyítsd a saját helyzetedet, menj be korábban az irodába, vedd számba az aznapi feladataidat, és rendszerezd azokat. A saját feladataidat már biztosan jól megtanultad beosztani, de most egy másik feladatcsoportot is el kell végezned. Rangsorold az elvégzendő munkákat fontosság és határidők szempontjából. Kezdd a sürgős és fontos feladatokkal, és hagyd utoljára a kevésbé fontosakat!

Ne szégyellj segítséget kérni!

Nem szégyen segítséget kérni a munkatársaktól, főleg akkor nem, ha két ember munkáját végzed. Ha elakadsz valamivel, kérdezz bátran, hátha a többiek tudják, hogy a kollégád hogyan szokta az adott feladatot elvégezni. Ha elúszol, kérd meg a főnöködet, hogy engedje meg valakinek, hogy segíthessen neked.

Ne légy maximalista!

Ne gondold azt, hogy a saját és a munkatársad munkáját is tökéletesen el tudod végezni határidőre! Ha ezt reméled, akkor csalódni fogsz. Örülj, ha a fontos dolgokat sikerül befejezned, és nem sok hibát vétesz benne! Természetesen törekedned kell a legjobb munkára, és alaposnak kell lenned, de ne törjön le, ha apróbb hibát vétesz, vagy ha kicsúszol a határidőből!