Jump to content

Ha a barátaink spórolósak, mi is azok lehetünk

2014. 07. 10. 00:00

Ha tudjuk, hogy a közeli barátaink és rokonaink rendszeresen pénzt tesznek félre – a társadalmi normáknak köszönhetően – mi is könnyebben vesszük rá magunkat a spórolásra.

A jó példa ragadós

Láttad, hogy milyen különleges utazásra mentek a barátaid, vagy hogy milyen remek lakást vettek a spórolt pénzükből? Ne irigykedj rájuk, inkább kovácsolj a helyzetből előnyt! Ha legközelebb találkozol a barátaiddal, kérdezd meg, hogy hogyan sikerült gyűjteniük rá a pénzt! Kérd meg őket, hogy árulják el a titkukat.

Tekints a barátaidra úgy, mint a példaképeidre!

Könnyű elcsábulni egy-egy szép ruha vagy cipő láttán. Ha megpillantasz egyet, gondolj a barátaidra, és tedd fel magadnak a kérdést, hogy hasonló helyzetben mit tennének: megvennék-e a ruhát vagy a cipőt, vagy félretennék az álmaik megvalósítására.

Emlékezz, mit tanultál a szüleidtől!

A tudás, hogy hogyan tehetünk félre pénzt, a legtöbbünkbe "bele van kódolva", azt réges rég megtanultuk a szüleinktől. Ám a fogyasztói társadalomban, ahol minden percben arra szólít fel valaki, hogy vásároljunk - gondoljunk csak az óriásplakátokra, a tévéspotokra, a rádió-, internet- és újságreklámokra - könnyű elfeledkeznünk arról, hogy mit is tanítottak nekünk. Talán idejétmúltnak is gondoltuk, amikor hallottuk, de most, hogy valóban a saját keresetünk és a saját jövőnk a tét, érdemes lehet segítségül hívni a régi tanításokat.

Találd meg a nagy célt!

Mi is a legfontosabb célod? A pillanatnyi jólét vagy valami távlatibb? Ülj le, és gondold végig, hogy mi az álmod, és mi az, amitől rettegsz, ha a jövőre gondolsz! A legtöbb embernek - akár bevallja, akár nem - a legfontosabb célja, hogy rendezett, stabil anyagi helyzetet biztosítson a saját maga és a családja számára. Hozd a felszínre ezt a célt és tudatosítsd magadban, így könnyebb lehet a spórolás. Talán ezt az a titok, amit már ismernek a rokonaid és a barátaid - és most már te is.


Fotó: FreeDigitalPhotos