Jump to content

Szabályozza a nyugdíjbiztosításokat az MNB

2014. 07. 16. 00:00

A célt, hogy a nyugdíjas éveikben is biztosítani tudjuk a megfelelő életszínvonalat magunknak, a Magyar Nemzeti Bank is támogatja. Ennek jegyében a szervezet kidolgozott egy ajánlást a piacon jelenleg elérhető nyugdíjbiztosításokra vonatkozóan.

Az MNB célja, hogy a júliustól életbe lépő ajánlással segítse a megfelelő kiegészítő nyugdíjprogramok elterjedését, és meghatározza az adókedvezményekkel támogatott nyugdíjbiztosításokra az vonatkozó elvárásokat.

Az MNB által megfogalmazott alapelvek közül a legfontosabbak, hogy a nyugdíjbiztosítási termékek legyenek egyszerűek, átláthatóak, főként a konstrukció és a költségek tekintetében. Fontos cél, hogy az ügyfél az igényeihez ténylegesen igazodó szerződést köthessen, éppen ezért a termék kialakítása során az ügyfél érdekeit figyelembe kell venni. Ennek megfelelően a terméknek biztosítania kell az értékállóságot, és képesnek kell lennie az ügyfélelőny elérésére. Az MNB elvárása továbbá, hogy a biztosítónak ne álljon érdekében a szerződési cél meghiúsulása. Éppen ezért ha valamilyen okból nem valósulna meg a cél, amely a szerződésben szerepel, annak elsősorban az adózással kapcsolatos következményei lehetnek.

Az MNB elvárja, hogy a biztosítók csak olyan ösztönzési módszereket alkalmazzanak, amelyek elősegítik a szerződések hosszú távú fennmaradását és céljának megvalósulását, azaz ösztönözzön az ügyfél igényeinek megfelelő, és így számára hosszútávon fenntartandó szerződés kötésére.

Az ügyfeleknek minél alaposabb, szakszerűbb, az értékesített termékek sajátosságához illeszkedő tanácsadást kell biztosítani. Szintén fontos elvárás, hogy az adózási ösztönző ténylegesen az ügyfél nyugdíjcélú megtakarítását gyarapítsa.

Az ajánlás meghatározza a befektetéshez kötött, vagyis unit-linked nyugdíjbiztosítások költségszintjének összehasonlítását segítő teljesköltség-mutató (TKM) maximális mértékét is. Eszerint 10 éves futamidő esetén nem haladhatja meg a 4,25 százalékot a TKM, míg 15 éves futamidőnél 3,95, a 20 évesnél pedig maximum 3,5 százalék lehet a TKM.

Az ajánlás szerint a biztosítóknak elérhetővé kell tenniük a járadékszolgáltatást is, vagyis nem csak egyben vehetik fel az ügyfelek a megtakarított pénzt, hanem éves vagy havi járadékként is.

Az ajánlásban foglalt szabályok betartása ugyan nem kötelező az intézményekre nézve, de az annak való megfelelést az MNB ellenőrzi és megvizsgálja, hogy az alkalmazott gyakorlat az ügyfél számára nem jár-e jogellenes vagy indokolatlan hátránnyal.


Fotó: FreeDigitalPhotos