Jump to content

Mennyibe kerül a nagytakarítás?

2014. 07. 17. 00:00

A lakásodat ellepi a por, és a koszos ablakokon már alig szűrődik be fény, de nincs időd a nagytakarításra? Bosszankodhatsz emiatt, vagy kérheted pofik segítségét. Mennyit kell fizetnünk egy szakszerű takarításért?

A takarításra szakosodott cégek a lakás méretétől és az elvégzendő feladat nagyságától, és a gyakoriságtól függően igen eltérő árakat szabhatnak.

A rendszeres, általános takarítás például egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás esetében alkalmanként 15-20 ezer forint körüli összegbe kerül. Ha ezt hetente szeretnénk megismételtetni, akkor érdemes havi 60-80 ezer forintos kiadással számolni, bár ez az összeg csökkenhet, ha rendszeres ügyfelekké válunk.

Egy nagyobb, 150 négyzetméteres lakás esetében a takarítás alkalmanként 22-27 ezer forint körül alakul. Ha ezt szeretnénk hetente megismételni, akkor havonta 90-100 ezer forinttal érdemes számolnunk, bár a törzsügyfeleknek ebben az esetben is jár általában kedvezmény.

Egyes takarítócégek nem alkalmanként és nem a lakás nagyságának függvényében határozzák meg az áraikat, hanem órabérben dolgoznak. Ilyenkor főként a lakás nagysága és az elvégzendő munka nehézségétől függ a takarítással töltött idő és így a díj is. Az órabér igen változó, 500 és 1000 forint között mozog.

Időnként a szokásosnál is több piszok keletkezik a lakásban: a festés, lakásfelújítás, vagy az évenkénti szokásos nagytakarítás alkalmával mindettől megszabadulhatunk. Mivel a nagytakarítás több időt és energiát igényel, ezért általában magasabb árat kell fizetni. Ez egy kisebb lakás esetében 28-34 ezer forint körül mozog, míg egy nagyobb otthonnál 36-45 ezer forint lehet.

Az ablaktakarítás óránként 1500-1700 forintért, a vasalás 1300 forint körüli áron kérhető. Ha a szőnyegjeinket is szeretnénk a lakásunkban kitisztíttatni, azt négyzetméterenként 900-1000 forintos áron vállalják a takarítócégek.
Az árak természetesen nagyban eltérhetnek egymástól attól függően, hogy mennyire nagy lakásról és összetett munkáról van szó. Az általunk összegyűjtött árak a profi takarítócégek hivatalos árai alapján készültek, és főként Budapestre jellemzőek. Egy kisebb városban, vagy ahol egy kedves szomszédot meg lehet kérni, hogy segítsen a takarításban, ettől alacsonyabb összegből is kijöhetünk.

Fotó: FreeDigitalPhotos