Jump to content

Itt a vége a kamatcsökkentésnek

2014. 07. 22. 00:00

A monetáris tanács a várakozásokat meghaladó mértékben, 20 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,10 százalékra csökkentette kedden a jegybanki alapkamatot - közölte az MTI. Matolcsy György jegybankelnök az ülést követően bejelentette, hogy az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

Hozzátette ugyanakkor: a monetáris tanács nem zárja ki, hogy - ha az alapfolyamatok indokolják - ismét kamatcsökkentési ciklust nyisson, de ez most nem látszik reálisnak. Kérdésre válaszolva elmondta: a jegybanknak nincs kamatcélja, csak egy "horgonyhoz" igazodik, a középtávú inflációs célhoz, amely 3 százalék. Az MNB 24 hónapos kamatcsökkentési ciklusa az elmúlt két évben összesen 1,1 százalékponttal emelte a gazdasági növekedést Magyarországon, és 64 milliárd forinttal mérsékelte a költségvetés kamatkiadásait 2012 nyara óta - emelte ki Matolcsy György.

Az elnök elmondta: a kamatcsökkentési ciklus segítette azt is, hogy tavaly kikerüljön az ország az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól, és a következő években 300 milliárd forinttal csökkenjen az államadósság finanszírozási terhe.

Az MNB becslése szerint a kamatcsökkentések két év alatt összesen 1,1 százalékponttal emelték az éves átlagos infláció értékét, a kamatcsökkentések nélkül az idei infláció számottevően negatív tartományba, mínusz egy százalék közelébe süllyedhetett volna - hangsúlyozta Matolcsy György.

Matolcsy György kiemelte: véget ért egy időszak, a kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött. Magyarországon ilyen hosszú ideig tartó folyamatos lazítási ciklusra és ilyen alacsony kamatszintre még nem volt példa a rendszerváltás óta, sőt, a globális jegybanki világban is alig van rá példa.

A monetáris tanács az ülés után kiadott állásfoglalásában kiemelte: "az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja".
A monetáris tanács megítélése szerint előretekintve a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntartásának irányába mutatnak.

A tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. A negatív kibocsátási rés (azaz a GDP tényleges és potenciális mértéke közötti különbség) a monetáris politika horizontján fokozatosan záródik. A monetáris tanács úgy véli, a kamatpálya aljával kapcsolatos bizonytalanság megszüntetése a lazítási ciklus lezárását indokolta, az árstabilitás középtávú elérése pedig további 20 bázispontos kamatcsökkentést tett szükségessé.

Fotó: FreeDigitalPhotos