Jump to content

Nyaralás: ezeket az országokat kerüld el!

2014. 07. 25. 00:00

A Külügyminisztérium számos országba nem ajánlja az utazást idén nyáron – köztük van számos, a magyarok körében igen közkedvelt úti cél is.

Az utazásra nem javasolt országok között van Egyiptom több pontja, a Gázai övezet, Fülöp-szigetek egyes részei, Haiti, Jemen, Libanon, Líbia és Madagaszkár és Afrika számos állama. Emellett az egy hete Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító repülőgép tragédiája után a legtöbb légitársaság elkerüli az említett országrész légterét.

A Külügyminisztérium közlése szerint fokozott biztonsági kockázatot jelent Ukrajna mellett Törökország, Tunézia, Libanon, Izrael, Kína, Mexikó, Kolumbia, Venezuela, Oroszország egyes részei, Thaiföld déli részei, a Fidzsi-szigetek, a Fülöp-szigetek, a Maldív-szigetek fővárosa és számos afrikai állam. Ezeknél az országoknál a Külügyminisztérium fokozott elővigyázatosságot kér az utasoktól, és azt, hogy ha tehetik, halasszák későbbre a tervezett nyaralást, amíg az adott országban a helyzet javul. Az országba utazók biztonságát veszélyeztetheti járvány, politikai, vagy háborús helyzet.

Ha mégis úgy döntesz, hogy a figyelmeztetés ellenére az említett országok bármelyikébe utazol, legalább egy közeli családtagoddal vagy barátoddal közöld a részletes útitervedet, vázold fel neki nagy vonalakban, hogy hol mennyi időt tervezel eltölteni, és mindenképpen jelentkezz konzuli védelemért. Ennek során meg kell adnod egy ismerős elérhetőségeit, amelyen vészhelyzet esetén kapcsolatba léphet a konzulátus. Érdemes ugyanazt az ismerősödet megadnod, akivel közölted az útitervedet is. A külügyminisztérium tanácsa, hogy utazásod alatt folyamatosan tartsd magadnál a hazai hozzátartozók és ismerősök telefonszámát, és az utazás során felkeresett vendéglátók pontos elérhetőségeit.

Emellett indulás előtt tájékozódj a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elhelyezkedéséről, elérhetőségeiről és nyitvatartási idejéről, és ezeket az adatokat szintén mindig tartsd magadnál. Ha pedig szervezett utazáson veszel részt, írd fel és tartsd magadnál az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeit.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint globális terrorfenyegetettséggel is kell számolni. Különösen azokon a területeken, amelyek korábban terrorcselekmények célpontjai voltak, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, katonai műveletek folynak, vagy a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik.

Fotó: FreeDigitalPhotos