Jump to content

A gyerekeink jövőjére spórolunk

2014. 07. 30. 00:00

A hazai lakosság fele már most takarékoskodik a gyermeke jövőjéről, 16%-uk pedig tervezi, hogy a jövőben elkezd félretenni a gyermeke jövőjének segítésére. A családok több mint harmada azonban anyagi okok miatt nem tud takarékoskodni a gyermekek életkezdéséről – derült ki egy legfrissebb felméréséből.

A GfK Hungária által készített, a családok kiadásait és az előre gondoskodást elemző kutatás eredményei szerint a legtöbb családfenntartó tart a pénzügyi bizonytalanságtól. A válaszadók nagy része szerint komoly veszélyforrás lenne, ha egyikőjük fizetése kiesne: a megkérdezettek 42%-a szerint nagyon nehéz helyzetbe kerülne a családjuk ilyen esetben, további 41%-uk családon belülről vagy külső segítséggel oldaná meg valahogy a gyerekekről való gondoskodást. A válaszadók mindössze 9 százaléka tudná megtakarításaiból megoldani, hogy a család mindennapi ellátása ne jelentsen problémát, és csak 8 százalékuknak van olyan pénzügyi megtakarítása, mint például egy életbiztosítás, ami fedezetet nyújthatna a problémás időszakra.

A Groupama Garancia Biztosító megbízásából készült felmérésben résztvevők nagy része családos, a válaszadók 70%-a kétkeresős háztartásban él, 34%-ának még kiskorú a gyermeke, több mint 10%-uknál pedig már nagykorú gyermeke van. A gyermek életkezdésére a családfenntartók a legjobb pénzügyi eszközöknek a lakás-takarékpénztárt, a bankbetétet és az életbiztosítást tartják.

A gyermekük számára már most takarékoskodó válaszadók 53%-ának életbiztosítása van, ebből tervezik megalapozni gyermekük jövőjét. Közülük is leginkább a 30-59 év közötti generáció tervez előre: a 30-39 év közöttiek 45%-a takarít meg ebből a célból, míg a 40-49 év közötti családoknál ez az arány már eléri az 55%-ot. Ez az az időszak ugyanis, amikor a gyerekek a saját lábukra állnak, és szükség lehet a lakásterveik támogatására és a tanulmányaik finanszírozására. Az ötven feletti generációnál jelenik meg először erősebben a gyerekekről való gondoskodás mellett a saját biztonság előtérbe helyezése, így a nyugdíjcélú megtakarítás fontossága – derül ki a kutatás eredményeiből.


Fotó: FreeDigitalPhotos