Jump to content

Hogyan hat a halogatás a pénzügyekre?

2014. 08. 01. 00:00

Már hetek óta görgetsz magad előtt egy nagyobb feladatot? Vagy nem tudod rávenni magad, hogy rendezd a pénzügyeidet? Ha megtakarításról és befektetésről van szó, a halogatásra tekinthetünk úgy, mint a pénzünk elrablójára, mivel a hosszú távú pénzügyi célok – például a nyugdíjas évek anyagi biztonságának elérése – megvalósítását korlátozza.

A befektetések esetében igen fontos tényező az idő – a kamatos kamat, a hosszútávú, több évre vagy évtizedre kötött megtakarítási formák esetében egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdünk bele. Sokunk számára igen fontos, hogy azonnal vagy nagyon rövid időn belül sikert érhessen el – ugyanez jellemző a pénzügyek terén is.

Ha arra gondolunk, hogy akár tíz-húsz évig is várnunk kell, mire a nyereséget megkapjuk, hajlamosak vagyunk elodázni a döntést, és helyette valami kisebb, rövidebb időtartamú „jutalmat" választunk. Másrészt azért is halogathatjuk a hosszútávú pénzügyi döntések meghozatalát, mert túlságosan bonyolultnak és rémisztőnek találjuk, hogy döntsünk a saját és a családunk jövőjét nagy mértékben meghatározó kérdésben.

Hogyan számolhatjuk fel a halogatást?

Szabj magadnak határidőt! Attól, hogy semmilyen külső körülmény nem kényszerít arra, hogy meghozz egy pénzügyi döntést, még nem ok arra, hogy halogass. Tűzz ki magadnak határidőt, és írd be azt a határidőnaplódba! Időnként pedig írj emlékeztetőket, hogy el ne felejtsd azt! Ha leírod a terveidet és határidőt is szabsz a feladat végrehajtására, sokkal könnyebben ráveszed magad a megvalósítására.

Ígérd meg egy barátodnak vagy családtagodnak, hogy rövid időn belül elintézed a feladatot. Még ha el is vagy havazva, egy számodra fontos személynek tett ígéretedet mindenképpen megtartod. Vannak, akiknek segít, ha a barátjuk, családtagjuk néha noszogatja kicsit őket. Ha te is ilyen típus vagy, kérd meg az egyik rokonodat, hogy időnként kérdezzen rá, hogy állsz a megvalósítással. Két-három kérdés után biztosan úgy fogod érezni, hogy jobb, ha elvégzed a munkát, mint hogy állandóan magyarázkodnod kelljen.

Ha egy összetett feladat elvégzéséről van szó, könnyen beleesünk abba a hibába, hogy halogatjuk annak elvégzését. Ám ha kisebb lépésekre bontjuk a feladatot, jobban átlátjuk, hogy mit is kell tennünk, és az egyes részfeladatokat könnyebben elvégezzük. Ha pedig az első lépéssel megvagyunk, már láthatjuk azt is, hogy nem is annyira nehéz a feladat, mint azt elsőre gondoltuk.

Ezért jó megoldás lehet az is, ha időrendet állítasz fel magadnak, és egy naptárban vezeted, mikorra milyen feladatot kell elvégezned a pénzügyeid kapcsán. Ha folyton a határidőket látod a naptáradban, vélhetően könnyebben ösztönzöd magadat arra, hogy foglalkozz a megtakarításaiddal.


Fotó: FreeDigitalPhotos