Jump to content

Mit tegyél, ha hibáztál?

2014. 08. 14. 00:00

Veled is megtörténhet, hogy elkészülsz egy munkáddal, időben le is adod, ám később – még mielőtt az ügyfél megkapta volna az anyagot – észreveszed, hogy hibát vétettél benne. Mi a teendő ilyenkor? Érdemesebb ilyenkor őszintének lenni és időben bevallani a tévedést, vagy jobb, ha csendben maradunk és reméljük a legjobbakat?

A főnököd valószínűleg nem tökéletes munkát követel tőled, hanem azt, hogy felelősen végezd a munkádat. Nincs olyan ember, aki ne tévedne időnként, ezzel a munkaadónak is tisztában kell lennie. Éppen ezért jobb, ha nem várja el az alkalmazottaitól a tökéletes munkát. Sokkal fontosabb elvárás az, hogy a beosztottak felelősségteljesen dolgozzanak.

Joggal várják el az alkalmazottaktól, hogy legjobb tudásuk szerint végezzék a munkájukat és törekedjenek a pontos munkavégzésre. Ha pedig hibáztak, vállalják érte a felelősséget, és ha lehetőség adódik a hiba korrigálására, jelezzék azt időben. Ha ugyanis időben szólsz a főnöködnek, korrigálhatjátok a hibát jó esetben még azelőtt, hogy az ügyfél megkapná az anyagot. A cég vezetői, tulajdonosai számára a legfontosabb szempont a cég jó hírnevének megőrzése, az, hogy hibát vétettél a munkádban csak másodlagos szempont.

Azzal, hogy felismerted a hibádat és korrigáltad azt, megelőztél egy nagyobb bajt. Ráadásul felelősségteljesen viselkedtél, és valószínűleg egy életre megjegyezted, hogyan kerüld el a későbbiekben a hasonló hibákat. Jó esetben a főnökeid értékelni fogják az őszinteségedet és azt, hogy a cég érdekeit előrébb helyezted a sajátodnál.

Bár csábító gondolat, hogy a hiba – ha nem szólsz róla – észrevétlen marad, és ezzel nem szenved csorbát a megítélésed, de hosszú távon ez a taktika biztosan nem célravezető. Elég ugyanis egyszer lebuknod, hogy a főnököd bizalma meginogjon benned, és ezzel saját magad gördítettél akadályt a feljebb lépésed elé.

Légy még figyelmesebb és alaposabb ezentúl a munkád során, és bizonyítsd be a főnökeidnek, hogy pontos és precíz munkát végzel, csupán egyszeri hibáról volt szó! Meglátod, néhány hét múlva pedig már senki sem fog emlékezni az esetre.

Fotó: FreeDigitalPhotos