Jump to content

Lakásvásárlás külföldön – mint befektetés

2014. 08. 15. 00:00

Az utóbbi években népszerű befektetési formává vált az ingatlan. Aki megengedheti magának, kis hazánkon kívül keresi az igazán jó befektetési lehetőséget. Egy bájos kis lakás London szívében vagy Párizs egyik elit negyedében gyakorlatilag biztos és rendszeres bevételt garantál, mellesleg van hol megszállni a nyaralás idején is.

Külföldön ingatlant vásárolni nem lehetetlen, de kihívásokkal teli lehet. A nyelvi nehézségek és helyismeret hiánya, valamint az adózási és egyéb költségek, szabályok ismeretének hiánya nagyban megnehezítheti a vásárlást. Éppen ezért érdemes lehet ingatlanbefektetéssel foglalkozó, a külföldi vásárlók igényeivel tisztában levő szakembert megbízni a lakáskereséssel és a vásárlás lebonyolításával.

Érdemes indulás előtt körülnézni az ingatlanhirdetésekre szakosodott oldalak kínálatában, és tájékozódni a hozzávetőleges árakról. Párizsi lakásvásárlás esetén például többek között a pap.fr oldalon érdemes körülnézni, de a nemzetközi lakáshirdetésekre specializálódott weboldalak is sokat segíthetnek az eligazodásban.

Maradva a párizsi példánál a francia főváros népszerűbb részein a négyzetméterenkénti 6670 eurós (kb. 2 millió forint) ártól egészen a 11820 eurós (kb. 3,5 millió forint) árakig terjedhetnek a költségek, függően persze a lakás elhelyezkedésétől és állapotától.

Ehhez járulnak még hozzá az adók és egyéb költségek, amelyek a teljes ár 7 százaléka körül mozognak. A lakásra évente 3 ezer eurót (kb. 900 ezer forint) kell költeni adók, lakásbiztosítás és egyéb kiadások miatt.

Ám a vásárlással és az esetleges felújítással járó költségek hamar elkezdenek megtérülni. Egy kétszobás lakást Párizsban havi 2 ezer dollár (kb. 450 ezer forint) körüli áron kiadhatunk. Így a befektetésünk egyetlen év alatt a kiadások levonása után is körülbelül 4 millió forintos bevételt produkálhat.

Ennek ellenére ezt a fajta befektetést itthon csak kevesen engedhetik meg maguknak. De ki tudja? Hátha örökölsz egy nagyobb összeget egyszer!

Fotó: FreeDigitalPhotos