Jump to content

Hogyan készülj a nyugdíjas évekre?

2014. 08. 18. 00:00

Ahogy felnőtt életünk során rajtunk múlik az anyagi jólétünk, ugyanúgy a nyugdíjas éveink anyagi biztonsága is a mi felelősségünk. Éppen ezért nem árt időben felkészülni a nyugdíjas évek biztonságára.

Mi lesz a nyugdíjba vonulás után? Készíts tervet!

Írd össze az eddigi vagyonodat! Írj fel mindent, amiben pénzed van: bankszámla, befektetések, életbiztosítás, ingatlan, autó, stb. Vedd számba, hogy mekkora a havi kiadásod és gondold végig, hogy a nyugdíjba vonulásod után milyen költségek adódnak vagy szűnnek meg! Az utazásra például kevesebbet kell költened, ha a tömegközlekedést választod, esetleg többet szeretnél kultúrára vagy egészségmegőrzésre költeni, és valószínűleg idővel a gyógyszertári kiadások is növekedni fognak. Ha mindezt összeírtad, megkapod, hogy havonta mekkora összegre lenne szükséged, ahhoz, hogy azon a színvonalon élhess, amin szeretnél. Ezután tudd meg, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz - ma már számos online kalkulátor segíthet a kiszámításában. A legjobb, ha a nyugdíjból a jövőbeli kiadásaidat fedezni tudod majd. Akár így van, akár nem, befektetésre mindenképpen szükséged lehet.

Ne egy lóra tegyél fel mindent!

A legjobb, ha a nyugdíjas éveid jólétét nem egyetlen befektetési formában helyezed el, az ugyanis nagyon sérülékeny lehet. Minél több lábon állsz anyagilag, annál biztosabb a jövőbeni jóléted.

Csökkentsd a kiadásaidat!

Ha úgy érzed, hogy sehogy sem fogsz kijönni a nyugdíjadból, és nagy szükség lesz az egyéb befektetéseidre, érdemes néhány évig lemondani a felesleges kiadásokról. Mire nyugdíjba vonulsz, a befektetéseid is szépen gyarapodnak, és biztosítani tudják azt az életszínvonalat, amire vágysz.

Dolgozz tovább!

Talán ez a legkevésbé vonzó tanács, de mindenképpen érdemes megfontolnod. Ha jó fizikai és mentális állapotban érzed magad, és jó munkahelyen dolgozol, talán érdemes lehet még egy-két évig megtartani azt. Valószínűleg sok évig fáradoztál azért, hogy elérd azt a pozíciót, amiben vagy. Talán a munkaadóid is azt remélik, hogy maradsz még egy ideig a cégnél, majd szép lassan átadod a tudásodat a következő generációnak. Ez idő alatt ráhangolódhatsz a nyugdíjas évekre - talán már nem kell annyira pontosan beérned az irodába, korábban eljöhetsz onnan - és nem egyik napról a másikra ér véget a pályafutásod. Ez idő alatt pedig összegyűjthetsz annyi pénzt, amelyből kényelmesen élhetsz nyugdíjas éveidben.


Fotó: FreeDigitalPhotos