Jump to content

Így élheted túl a csődöt

2014. 08. 19. 00:00

Az, aki évek-évtizedek óta építi a karrierjét, egzisztenciáját, nagyon nehezen tud megbirkózni a csőd gondolatával. Ha belegondolunk, hogy egy fél élet munkája veszhet kárba, nem is csoda. Nagyon nehéz a nulláról újrakezdeni - de nem lehetetlen!

Bár a pénzügyi csőd anyagi következményei igen komolyak, a lelki hatások ennél is súlyosabbak lehetnek: stresszt, az emberi kapcsolatok megromlását, és akár traumatikus hatást is gyakorolhatnak az egyénre vagy a családra. Talán a pénz nem boldogít, de annak elvesztése szégyent, csalódottságot, levertséget, letargiát és akár az öngyilkosság gondolatát is okozhatja azoknál, akik hirtelen elveszítették mindenüket. De lehetőség és remény mindig van az újrakezdésre, a sikerre. Ha egyszer sikerült, miért ne sikerülhetne még egyszer?

Figyelj arra, hogy mi játszódik le benned!

Az anyagi stabilitás újbóli megteremtése ilyenkor elsődlegesen fontos feladat, de nem szabad elfeledkeznünk a lelki aspektusokról sem. A pénzügyi összeomláskor az önértékelésünk nagyobb csorbát szenvedhet, mint a pénztárcánk. Tudnunk kell azonban újra felállni és újra küzdeni. Először is azt kell magadban tudatosítanod, hogy nem te vagy az egyetlen, aki elveszítette a vagyonát. Ha nagy baj van, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez csak velünk történhet meg. Pedig a valóság az, hogy nagyon sokan – akár teljes családok is - kerülnek, kerülhetnek ilyen helyzetben, nem te vagy az egyetlen.

Ne szégyellj segítséget kérni!

Bármi legyen is az oka annak, hogy elvesztetted a pénzed, nehéz lesz túltenned magad rajta. Éppen ezért ne szégyellj segítséget kérni szakembertől! Egy pszichológus segíthet feldolgozni a történteket és segíthet, hogy újult erővel tudj hozzákezdeni a munkának.

Beszélgess a szeretteiddel!

Talán ok nélkül érzel szégyent. Az igaz barátok és a szerető családtagok nemhogy nem fordulnak el tőled a pénzügyi összeomlás után, de megértenek téged, támogatnak, és minden tőlük telhetőt megtesznek majd azért, hogy talpra állj újra. Meglátod, többen fognak megérteni és támogatni, mint azt gondoltad. És abban biztos lehetsz, hogy rájuk bármikor bármiben számíthatsz.


Fotó: FreeDigitalPhotos