Jump to content

Egyre többen fordulnak a befektetési alapokhoz

2014. 08. 21. 00:00

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapoknál júliusban is, így 22 hónapja töretlen a növekedés - közölte összegzésében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A Bamosz legfrissebb adatai szerint a tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 74 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal növekedett júliusban. Ez elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhető - jegyzi meg az MTI által idézett közlemény. A kezelt vagyon alakulása a vizsgált hónapban viszonylag egységes képet mutat, hiszen csak a pénzpiaci alapoknál volt tapasztalható egy kisebb csökkenés. A tőkeáramlásánál ugyanez a helyzet: a pénzpiaci alapoknál tőkekiáramlást, a többi alapnál pedig tőkebeáramlást tapasztalt a szövetség.

Júliusban összességében 85 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb pénzt a kötvényekben és a vegyes alapokban helyezték el. A hónap végén a tagok összesen 5250 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
A nyilvános nyíltvégű - hagyományos - értékpapír alapok adják az összvagyon többségét, 66,3 százalékát. Az ilyen típusú alapokban kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,6 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,7 százalékkal csökkent. Ezt a szövetség érthetőnek tartja, ugyanis a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a mostani piaci környezetben. A vagyon csökkenését gyakorlatilag a belföldi likviditási alapoknál történt visszaváltások okozták, ahol a tőkekiáramlás meghaladta a 38 milliárd forintot.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű magyar kötvényalapokat keresik a befektetők. Így volt ez júliusban is, de ezúttal a szabad futamidejű kötvények is hasonlóan népszerűek voltak. A tőkebeáramlás közel 42 milliárd forint, ami döntő részben a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 3,4 százalék volt.

A magyar tőzsdeindex, szemben a fejlődő piacokkal, amelyek emelkedtek, jelentősebben esett. A részvényalapokba 7,3 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamok most nem segítették a növekedést. Összességében a részvényalapok vagyona 1,9 százalékkal lett több júliusban.

A tőkevédett alapokba 10 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamok itt sem segítették a növekedést. Így mindössze 0,7 százalékos növekedést mutat e kategória vagyona a múlt hónapban. A közlemény szerint az abszolút hozamú alapok esetében a kimagasló eszköznövekedés ugyan elmaradt, de az átlagos növekedést sikerült meghaladni. A tőkebeáramlás 9,6 milliárdot tett ki, a szóban forgó kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 1,9 százalékos volt.

Az ingatlanalapok júliusban sem érték el az átlagos vagyongyarapodást. A tőkebeáramlás mindössze 0,7 milliárd forint volt, a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 0,5 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott.
A vegyes alapokba jelentős mértékű, 40 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, így a hozamokkal együtt a vagyon 8 százalékkal növekedett.

Fotó: FreeDigitalPhotos