Jump to content

Hogyan vegyél saját szigetet?

2014. 08. 25. 00:00

Álmodoztál már arról, hogy egyszer majd a saját álomszigeteden nyaralsz? Tudod, hogy hogyan lehet szigetet vásárolni? Segítünk!

Egy sziget megvásárlása főként presztizs kérdése. Főként azok az igazán gazdagok vesznek szigetet, akik azt szeretnék, hogy a vagyonukról mások is tudjanak. De ma már jómódú, vállalkozó kedvű családok, házaspárok vagy baráti társaságok is belevághatnak a szigetvásárlásba. Ők főként befektetési céllal vásárolnak szigetet, amelyen aztán hoteleket üzemeltetnek és nyaralni vágyó turistákat látnak vendégül.

A világon körülbelül ezer sziget eladó, nagy részükre online hirdetőfelületeken és ingatlanügynökségeknél bukkanhatunk. A legdrágább szigetek az ázsiai kontinens térségében vannak, ennél ésszerűbb áron kaphatók a Közép-Amerikai térség szigetei.

Nemcsak megvásárolni, de lízingelni is lehet egyes szigeteket, főként Európa, Amerika és a Karib-tenger térségében jellemző az ilyen típusú bérlés. Ebben az esetben a sziget tulajdona nem véglegesen, hanem előre meghatározott időre – általában 30 és 99 év között – száll a vásárlóra.

Szigetet vásárolni és lízingelni Ázsiában másfél-három millió dollár (kb. 320 millió forint - 640 millió forint) körüli áron lehet. Közép-Amerikában viszont már 100-200 ezer dollártól (21 millió forint - 42 millió forint körül) lehet vásárolni – természetesen mérettől és elhelyezkedéstől függően ennél jóval magasabb árak (akár 38 millió dolláros) is előfordulnak.

Európában is számos sziget eladó. Írországban például 370 ezer dollárért (77 millió forint körül) árulnak kisebb szigetet, Finnországban 422 ezer dolláros (88 millió forint körüli) áron, Horvátországban 433 ezer dollárért (90 millió forint körül). Görögországban 2 és 6 millió dollár körüli áron (420 millió forint-1,2 milliárd forint körül) vásárolhatunk szigetet, bár természetesen ennél magasabb áron is lehet nagyobb szigetet vásárolni.

Egy sziget megvásárlása nemcsak hófehér tengerpart és pálmafák birtoklását jelenti. A szigetre való eljutás, a legalapvetőbb dolgok szállítása, a hurrikánok és a mérges vadállatok csak néhány azon tényezők közül, amellyel egy sziget tulajdonosának számolnia kell.


Fotó: FreeDigitalPhotos