Jump to content

Több százezerbe is kerülhet az egyetemi tanévkezdés

2014. 09. 19. 00:00

Akár orvosnak, akár építésznek, vagy könyvelőnek tanul valaki, az egyetemi vagy főiskolai tanévkezdés igen magas, több száz ezres költséget ró a családra. Egy-egy félév átlagosan 320 ezer forint kiadással jár az egyetemistáknak, ennek jelentős része pedig a tanév elején jelentkezik.

Főként az egyetemet vagy főiskolát kezdő elsőévesek szülei számíthatnak magas számlákra, ám sok múlik a választott szakon is. Az orvos-, vagy építészhallgatók például akár 120-150 ezer forintot is költhetnek szakkönyvekre és eszközökre. Ám még a bölcsészhallgatóknak is körülbelül 40-50 ezer forintba kerülhet a jegyzetek beszerzése és a fénymásolás.

Még az állami ösztöndíjas hallgatóknak is több mint 200 ezer forintba kerülhet a tanévkezdés – derül ki a CIG Pannónia életbiztosító legfrissebb kutatásából. A tankönyvek, jegyzetek és a szükséges eszközök beszerzése akár több tíz vagy százezer forintba is kerülhet félévente. Ehhez jön még hozzá az utazás és a lakhatás költségei. Ahhoz, hogy egy hallgató egy másik városban lakhasson, mint ahol eddig élt, kollégiumi költségeket vagy albérleti díjat kell fizetni, amely ráadásul év elején a kaució miatt akár 80 ezer forint körül lehet. Ehhez járul még hozzá a hétvégi hazalátogatások és a városon belüli közlekedés költsége.

Ha pedig még nincs saját laptopja a hallgatónak, azt is be kell szerezni legkésőbb a tanév elején, ez ugyanis ma már elengedhetetlenül szükséges a felsőoktatási tanulmányok végzéséhez. Ennek költsége is 100 ezer forint körüli összeget jelent minimum.

A felmérésben megkérdezett diákok átlagosan 320 ezer forintra becsülik egy-egy félév átlagos költségét, amelynek jelentős része szeptemberben jelentkezik. Még nagyobb kiadással - egy félév során átlagosan 480 ezer forinttal - számolhatnak tanévkezdéskor a költségtérítéses hallgatók. Bár az egyetemisták 87 százalékát anyagilag támogatják szülei, kizárólag családi támogatásból a diákok mindössze egyharmada tudja finanszírozni a kiadásait. Éppen ezért a hallgatók 34 százaléka a szülői támogatás mellett is dolgozni kényszerül – derül ki a felmérés eredményeiből.


Fotó: FreeDigitalPhotos