Jump to content

A fiatalabb kollégáktól is tanulhatsz

2014. 09. 22. 00:00

Régen azt gondoltuk, hogy csak az idősebbektől lehet tanulni. Változnak azonban az idők, és egyre több a fiatal, a szakmájában kiváló kolléga. Sok dolgot tanulhatunk tőlük is.

Technológia
A fiatalabb generáció jóval tájékozottabb a technológiai újítások terén, mint a náluk idősebbek. Azok az eszközök és eljárások, amelyek számunkra még igen távoliak és megfejthetetlenek, a fiatalabbak már valószínűleg rutinosan alkalmazzák. Egy-egy új eszköz vagy szoftver nagyban megkönnyítheti a munkánkat vagy lerövidítheti a feladatra szánt időt. Ne szégyellj segítséget kérni fiatal, de a technológiai újítások világában rutinosan mozgó kollégáidtól! Biztosan jól fog esni nekik, hogy tanácsot kérsz tőlük.

Adatok tárolása
Nemcsak az eszközök használatában, de az adatok kezelésében is újító meglátásokat alkalmazhatnak a fiatalabbak. Eddig talán a nyomtatott, és szabályosan lefűzött, rendszerezett dokumentumok voltak elfogadottak a cégnél, de itt az ideje a szerveren vagy a felhő alapú tárolásra való átállásra. Hogyan tárolhatjuk az adatainkat biztonságosan a számítógépen, szerveren és a felhőben? Fiatal kollégáink néhány perc alatt létrehozzák, rendszerezik és a kollégáiknak is megmutatják.

Keresés
Nem boldogultok egy munkával? Fiatalabb kollégáid már a Google oldalán keresgélnek lehetséges megoldási lehetőségek után. Itt az ideje, hogy te is megtanuld, hogyan használd az internet nyújtotta előnyöket. Jó esetben csak a Google-re és néhány perc keresésre van szükség a megoldás megtalálásához.

Kommunikáció
Ma már számos lehetőségünk van a kommunikációra munka közben is. Nem szükséges minden alkalommal személyesen odamenni a kollégákhoz vagy az íróasztalon lévő vezetékes telefonon felhívni őket. Elég, ha küldünk egy e-mailt, vagy egy üzenetet skype-on, viberen, vagy más, azonnali üzenetküldésre alkalmas eszközön. A mobiltelefonoknak köszönhetően szinte bármikor azonnal elérhetjük a munkatársainkat vagy ügyfeleinket, így jóval gyorsabban és hatékonyabban folyhat a munka.

Öltözködés
Természetesen nem arról van szó, hogy ugyanolyan különc ruhákat kellene hordanunk, mint a mai kamaszoknak, pusztán arról, hogy érdemes összevetned a saját ruháid stílusát, modernségét a fiatalabb kollégáid öltözködésével. A karrier nemcsak a tudáson és a szakértelmen múlik, a jó megjelenés szintén fontos a sikerhez. Ha úgy látod, hogy kissé elavult, ósdi a ruhatárad, ideje egy kicsit felfrissíteni azt. Ha van olyan fiatalabb kollégád, akinek az ízlésében megbízol, akár megkérdheted arra is, hogy kísérjen el vásárolni. Biztosan örömmel segít majd.

Fotó: FreeDigitalPhotos