Jump to content

5 csapda, amit el kell kerülnöd vásárláskor

2014. 09. 25. 00:00

Találtál egy leértékelt laptopot, ami éppen olyan, amilyet szeretnél, ráadásul ingyenes kiszállítást ígérnek mellé? Talán ez túl jól hangzik? Az biztos, hogy mielőtt a vásárlás mellett döntenél, érdemes végiggondolnod néhány dolgot. Íme néhány csapda, amit ezzel elkerülhetsz!

Akciós áru
Már pusztán az „akció", „megtakarítás" vagy a „sale" feliratok elegendő ösztönzést jelenthetnek ahhoz, hogy a vásárlás mellett döntsünk. A feliratok, zászlók, táblák mind-mind azt sugallják, hogy jó üzletet csinálunk, ha megvásároljuk az adott terméket. Impulzusvásárlás esetén ennyi ösztönzés is elegendő lehet – még akkor is, ha valójában nem csinálunk annyira jó üzletet. Mindig gondold át higgadtan és reálisan, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre – érdemes lehet egyet aludni is a döntés meghozatala előtt.

Ha egyszer elkezded
Az is előfordulhat velünk, hogy miután hetekig-hónapokig spóroltunk, és minden olyan dologról lemondtunk, amely nem létfontosságú, egyszer csak átesünk a ló túloldalára és sok más dolgot is megveszünk. Hasonlóan a fogyókúrához, amikor napokig-hetekig lemondunk számos ízletes ételről, ám ha egyszer megszegjük a szabályokat, lavinát indíthatunk el, és végül feladjuk a diétát. Ne hagyd, hogy magával ragadjon a hév, tarts ki a céljaid mellett, és csak olyan dolgot vásárolj, amelyre valóban szükséged van!

A megtakarítás nagysága
A leértékelés mindig jól jön, ám hajlamosak vagyunk elfeledkezni annak nagyságáról. Ha kedvezményt kapunk, máris úgy érezhetjük, hogy nyertünk az üzleten, és nem gondolunk abba bele, hogy valójában mennyit is. Könnyen meglehet, hogy nem olyan sokat, mint azt reméltük. Mindig nézd meg az eredeti árat, és nézd meg a kedvezményeset. Ha úgy látod, hogy valóban nyersz az üzleten, akkor vágj csak bele!

Mennyibe kerül máshol?
Sok üzlet próbálja úgy eladni az áruját, hogy az eredeti árhoz képest vonzó árengedményt ad, ám a valóságban megemeli a termék eredeti árát, és csak ahhoz képest igen vonzó kedvezménynek a leárazás. Ne hagyd magad becsapni: mielőtt a vásárlás mellett döntesz, keress fel néhány üzletet, és nézd meg, hogy az egyes boltok milyen áron adják azt. Így valóban a legjobb áron veheted meg az árut.

Az ingyenesség hatalma
Az egyet fizet, kettőt kap akciók igen csábítóak lehetnek, ám vigyázz, nehogy olyan terméket vásárolj, amelyekre egyáltalán nem is volt szükséged. Ha okosan vásárolsz, nyerhetsz az üzleten, ám ha elveszíted a fejed, könnyen ráfázhatsz a kedvezményre. Ugyanez igaz az ingyenes kiszállításra is: ha okosan használod, nem kell a szállítással bajlódnod vagy arra külön költened, ám ha csak az első ötlettől vezérelve veszed meg a terméket, később pedig kiderül, hogy nem is volt rá valójában szükséged, sokat veszíthetsz vele.

Fotó: FreeDigitalPhotos