Jump to content

A tapasztalat fontosabb, mint a kor

2014. 09. 26. 00:00

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a munkatapasztalat jóval megbízhatóbb és biztosabb mutatója a termelékenységnek, mint az életkor – állítja az Európai Unió Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségének tanulmánya.

A szervezet által közzétett tanulmány szerint az idősebb munkavállalók nem töltenek több időt betegszabadságon, mint fiatalabb társaik: azon alkalmazottak aránya, akiknél valamely munkahelyi vonatkozású egészségügyi probléma vezetett betegszabadsághoz, nagyjából hasonló volt az összes korcsoportban (41–42%). Sőt, a néhány napos betegszabadság előfordulása a korral csökkent (46%-ról 36%-ra), igaz, a tartósabb, egy- vagy több hónapos betegszabadságé viszont nőtt (13%-ról 23%-ra).

A kutatások bebizonyították azt is, hogy az idősebb munkavállalók kisebb valószínűséggel szenvednek balesetet, mint fiatalabb kollégáik. Igaz, az idősebb munkavállalókat érintő balesetek általában komolyabbak, így gyakrabban járnak maradandó károsodással, mint fiatalabb munkatársaik sérülései.

Az idősebb munkavállalókat is éri stressz a munkahelyen, ennek oka a korosabb dolgozók esetében leggyakrabban a karrierépítésre és képzésre irányuló lehetőségek hiánya, illetve azok a nehézségek, amelyeket az egyre újabb technológiákhoz való alkalmazkodás nehézségei okoznak.

Ellenben számos tulajdonság – például a bölcsesség, a stratégiai gondolkodás, a holisztikus érzékelés és a mérlegelési képesség – a korral fejlődik, vagy csak kifejezetten idősebb korban jelentkezik. Ráadásul a munkatapasztalat és a szakértelem is gyarapodik az évek múlásával. Emellett bizonyítékok támasztják alá azt is, hogy hetvenéves korig a kognitív teljesítmény sem mutat mérhető hanyatlást. Ugyanakkor elsősorban a fizikai és az érzékeléssel kapcsolatos funkcionális képességek némelyike hanyatlásnak indulhat a természetes öregedési folyamatoknak köszönhetően.

Az időskori egészségi állapotot nagymértékben meghatározza a korábbi életszakaszok során tanúsított egészségügyi beállítódás. A funkcionális képességcsökkenés késleltethető és a minimumra csökkenthető egészséges életmóddal, például rendszeres testedzéssel és egészséges táplálkozással. A látásromlás megelőzhető és kezelhető megfelelő világítással és rendszeres látásvizsgálattal – ebben a munkaadónak is nagy a felelőssége. A hallásromlás megelőzése és kezelése érdekében pedig csökkenteni kell a munkahelyi zajszintet, és rendszeres hallásvizsgálatot kell végeztetni.


Fotó: FreeDigitalPhotos