Jump to content

Csalókák lehetnek az árösszehasonlító oldalak

2014. 09. 30. 00:00

Hogy megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot, gyakran fordulunk az árösszehasonlító oldalakhoz segítségét. Ám egy új tanulmány, amely a brit hatóságok számára készült, arra figyelmeztet, hogy ezeken az oldalakon is számos csapda és manipulatív módszer befolyásolhatja a döntésünket.

A tanulmány nemcsak az esetleges megtévesztő módszerekről számol be, de lehetséges megoldásokat is ajánl.

Extrák
Számos olyan extra szolgáltatás létezik – többek között a biztosítások piacán – amelyeket évek óta igénybe veszünk és fizetünk érte, ám nem biztos, hogy valóban van rá szükségünk. Mivel ezeket természetesnek vesszük, nem is gondolunk arra, hogy más szolgáltatást is választhatnánk. Gondold végig alaposan, hogy milyen szempontok a fontosak a számodra a biztosításban, és azokat a szempontokat tartsd szem előtt a kiválasztásnál! Ami nem fontos a számodra, azért miért fizetnél?

Biztos, hogy mások jobban tudják?
Amikor egy árösszehasonlító oldalon a legnépszerűbb termékek listáját nézzük, ösztönösen azt gondolhatjuk, hogy a legtöbb ember által választott termék a legjobb. Ne hagyd, hogy ez hasson rád! Gondold végig, hogy a számodra melyek a legfontosabb szempontok egy termék megvásárlásánál, és azokhoz ragaszkodj ahelyett, hogy mások döntése befolyásolná a választásodat!

Zöld pipa
A kiemelések, keretek, zöld pipák és piros x-jelek mind-mind hatással vannak a választásainkra egy árösszehasonlító oldal böngészése közben. Ne hagyd, hogy az érzelmekre ható szerkesztési módszerek hatással legyenek a választásodra! Koncentrálj kizárólag a saját igényeidre, a kínált szolgáltatásokra és az árra!

Ne kapkodj!
Nyilván szeretnél gyorsan végezni a feladatoddal, és minél gyorsabban kiválasztani a számodra legjobb biztosítást, vagy más terméket, ám ha nem vagy elég alapos és nem szánsz rá elegendő időt, nem tudsz jó döntést hozni. Ha biztosítást szeretnél kötni vagy az eddigin szeretnél módosítani, szánd rá az idődet és végezz alapos munkát! Ugye nem lenne jó, ha egy-két évvel később kiderülne, hogy nem a számodra legjobb biztosítást kötötted? Néhány perces munkán akár több tízezer forintod is múlhat.

Fotó: FreeDigitalPhotos