Jump to content

Csődbe ment a munkahelyed – bele kell írni az önéletrajzba?

2014. 10. 01. 00:00

Végre igazán elégedett vagy az állásoddal. Felelősségteljes munkát végzel, és többet tanultál az elmúlt időszakban, mint amit valaha is elképzeltél. Ám nemrég megtudtad, hogy a céget, amelynek dolgozol, a csőd fenyegeti. Ha elveszíted az állásodat, és munka nélkül maradsz, azt bele kell írnod az önéletrajzodba, vagy érdemesebb kihagyni azt?

Az önéletrajzírás során az egyik legnagyobb kihívás az, hogy eldöntsük, mi kerüljön bele a CV-be, és mi az, ami nem. Hacsak nem kérik külön egy álláshirdetésnél, hogy minden eddigi munkádat és munkahelyedet tüntesd fel az önéletrajzodban, nem kötelező megtenned. A legtöbb munkaadó és HR-es nem is várja el, hogy minden apró, egy-két hónapig tartó korábbi állást felsorolj a CV-dben. A fontos az, hogy a hosszabb ideig tartó, meghatározó, és az új állás szempontjából releváns munkákról beszámolt az önéletrajzodban.

Másrészt azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai világban már bárkiről összegyűjthető rengeteg információ az internet és főként a közösségi média segítségével. Ha pedig egy munkahelyről a leendő munkaadóid tudomást szereznek, biztosan rákérdeznek majd az állásinterjún. Hogy a magyarázkodást megelőzd, érdemes lehet inkább feltüntetni az állást, nehogy azt gondolják az interjúztatók, hogy szándékosan titkoltad el azt.

Ezenkívül az üres időszakok sem mutatnak túl jól az önéletrajzban. Számítanod kell arra, hogy ha nem tünteted fel minden munkádat, az interjún biztosan meg fogják kérdezni tőled, hogy a köztes időszakokban hol dolgoztál, és mit csináltál. Így ha úgy döntesz, hogy nem említesz meg minden korábbi munkahelyet az önéletrajzodban, készülj fel fejben arra, hogy mit válaszolsz, ha kérdeznek róla.

A legjobb, ha az önéletrajz írásakor felteszed magadnak azt a kérdést, hogy az adott munka előmozdította-e a karrieredet. Ha a válaszod igen, akkor bátran tüntesd fel azt a CV-dben. Ha viszont úgy látod, hogy a sikereidhez nem járult hozzá egy munka, és csak további, felesleges kérdéseket vetne fel, kihagyhatod azt. Csak arra figyelj, hogy előre készülj válaszokkal, ha mégis szóba kerülne az interjún.

Néhány év múlva pedig, amikor munkahelyet szeretnél váltani, már nyugodtan kihagyhatod a rövidebb időszakokat. Ennyi év távlatából, és valószínűleg jóval több munkatapasztalattal a hátad mögött már nem lesz fontos, hogy mi történt korábban.

Fotó: FreeDigitalPhotos