Jump to content

Eddig kétszázan kaptak diplomás gyedet

2014. 10. 20. 00:00

Eddig csaknem kétszázan vették igénybe a diplomás gyedet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin. Emlékeztetett arra, hogy a havonta mintegy bruttó 70 ezer forintos juttatás a felsőfokú képzésben részt vevő fiatalok gyermekvállalásának ösztönzésére vezette be a kormány - idézi az MTI.

Az az anya, aki a szülést megelőzően felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek egyéves koráig gyedre lesz jogosult, ezt követően pedig gyest vehet igénybe. Az ellátásra munkaviszony hiányában azok is jogosultak, akik a hallgatói jogviszony szünetelését vagy megszűnését követő egy éven belül szülnek.

A diplomás gyed idei évi januári bevezetése előtt a felsőoktatási hallgatók vagy pályakezdő diplomások csak fél évet számíthattak be a hallgatói jogviszonyukból a gyedhez szükséges egyévi jogosultsági időbe, így mindenképpen rendelkezniük kellett még legalább fél év munkaviszonnyal - tette hozzá.

Novák Katalin szerint ez sok fiatalt, akinek nem volt lehetősége dolgozni tanulmányai alatt vagy közvetlenül annak befejezése után, kizárt az ellátásból, ráadásul a hallgatói jogviszony fél évére legfeljebb a minimálbér összegét vehették figyelembe jövedelemként az ellátás összegének kiszámításánál.

Az államtitkár szerint a kormány a diplomás gyeddel azt akarja kifejezni, hogy Magyarország megbecsüli és minden élethelyzetben támogatni kívánja a nőket és az édesanyákat.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a juttatást.

Fotó: FreeDigitalPhotos