Jump to content

Budapesten többet keresnek

2014. 10. 27. 00:00

Több mint 2 százalékos reálbér növekedéssel számol az idén Magyarországon a Hay Group nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb felmérése. Sok év után először csökkent a különbség a vidéki és a budapesti bérek között: a fővárosiak csupán 5 százalékkal keresnek többet.

A felmérés szerint az idén 2,8 százalékos átlagos béremelés várható Magyarországon, a bérek reálértéke pedig - 0,7 százalékos inflációs előrejelzés mellett - átlagosan több mint 2 százalékkal nő.

Az idén a cégek 15 százaléka fagyasztotta be a béreket, ami számottevő csökkenés a tavalyi 22 százalékhoz képes - idézi a Hay Group közleményét az Origo. Leginkább a pénzügyi ágazatban tevékenykedő cégekre volt jellemző, hogy nem emelték munkavállalóik bérét, ennek ellenére még mindig a pénzügyi cégek fizetnek a legjobban Magyarországon. Ezeket szorosan követik az információtechnológiai és telekommunikációs, továbbá a gáz- és olajipari cégek, amelyek átlagosan több mint 10 százalékkal fizetnek jobban az országos átlagnál - derül ki az elemzésből.

Sok év után először csökkent a különbség a vidéki és a budapesti bérek között: a fővárosiak csak 5 százalékkal keresnek többet, mint az országos átlag - ez 2009-ben még 8 százalék volt, Nyugat-Magyarország pedig 7 százalékkal van elmaradva ettől - 2009-ben a különbség még 11 százalék volt.

A bérkülönbségek csökkenésének hátterében a munkavállalók növekvő mobilitása, és kifejezetten Győr környékének elsősorban az autóiparral összefüggő gazdasági fejlődése állhat.

A bónuszok aránya 2014-ben egyértelműen nőtt a teljes jövedelmen belül. A magánszféra ugyanis egyre jobban kezdi bérpolitikáját a teljesítmény alapú bérezés irányába tolni. A nem készpénzben biztosított juttatások aránya átlagosan 17 százalékot teszi ki. A legnépszerűbb juttatás a SZÉP-kártya, szinte minden vállalat, amely a cafetériarendszert használja, alkalmazza ezt is.

Fotó: FreeDigitalPhotos