Jump to content

Jön az új szocpol!

2014. 10. 29. 00:00

Július 1-jétől nemcsak új lakásokra, hanem használt lakásokra is igénybe vehető lesz a szocpol 700 ezer és 1,17 millió forint összeg között - derült ki tegnap Balog Zoltán miniszter szavaiból.

2015. július 1-től 700 ezertől 1,17 millió forintig lesz igénybe vehető az új szocpol támogatás, nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlásra, meglévő lakás bővítésére is." - idézte az Portfolio.hu Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének szavait.

Az egyszeri támogatást tartalmazó szocpolt eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett igénybe venni. A szocpol támogatás összege jelenleg három tényezőtől, a lakás alapterületétől, a gyermekek számától, és a lakás energiaminősítésétől függ.

Meglehetősen szűk kört érintett eddig a jelenleg futó program: a 2012-es 569 után tavaly mindössze 514-en vettek kötöttek szerződést szocpolra. Bár tavaly többször felmerült a félszocpol bevezetésének ötlete használt lakások esetében - sőt a Portfolio.hu birtokába került dokumentum szerint erről minisztériumi előterjesztés is született - a kormány hosszas gondolkodás után végül elvetette a bevezetés ötletét.

Minden bizonnyal további lökést jelentene a fellendülőben lévő lakás- és a hitelpiacnak, ha lazítanának a szocpol szabályain. Fontos feladata lehet még a kormánynak a lakáshitel-kamattámogatási rendszer felülvizsgálata is, ennek (a futamidő első 5 évére kamattámogatást tartalmazó) szabályozása ugyanis idén év végén lejár.

A Balog Zoltán által említett számok egyébként megfelelnek azoknak az összegeknek, amelyekről a tavaly márciusi tervek szóltak egy gyermekes családok esetében. Nem tudni egyelőre, mennyire lesz "szofisztikált" a szabályozás, és milyen feltételek mellett pontosan mekkora összeg lesz igénybe vehető.

Fotó: FreeDigitalPhotos