Jump to content

8,7 milliója van egy átlagos háztartásnak

2014. 11. 19. 00:00

Tovább nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. Szeptember végén 35 895 milliárd forintja volt a lakosságnak, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint Magyarországon 4,106 millió háztartás van, vagyis egy családnak átlagosan 8,74 millió forintja van elvileg, és ebben nincs benne az ingatlanvagyon.

A lakosság egyre több vagyont tart készpénzben. Szeptember végére a náluk lévő állomány 2957 milliárd forintra hízott, ez háztartásonként 720 ezer forint fölötti összeg lenne - számolt be a Világgazdaság. A készpénzállomány nagyon gyorsan növekszik, egy év alatt 17 százalékot hízott, amiben valószínűleg fontos szerepe volt az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésének, illetve annak, hogy a tranzakciós illeték és az alacsony betétkamatok miatt sokan megszüntették a bankszámláikat.

Aki megtartja a számláját, az sem köti le a pénzét, csúcson van a folyószámlabetétek állománya is. 2609 milliárd forint parkol a számlákon, 23 százalékkal több mint egy éve. Az egyéb betétek volumene látványosan zsugorodik, 14 százalékot csökkent egy év alatt 4673 milliárd forintra. Ilyen alacsonyan utoljára 2006 végén állt az egyéb betétek állománya.

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok – vagyis a kötvények, jelzáloglevelek – állományának növekedése megtorpant. Ennek oka lehet az állampapírok iránti kereslet mérséklődése a csökkenő kamatszintek miatt. A harmadik negyedév végén is meghaladta ugyan a háztartásoknál lévő hitelpapírok állománya a 3 ezer milliárd forintot, de a júliusi rekord óta volt mintegy 60 milliárd forintnyi csökkenés. A visszaesés különösen a rövid lejáratú értékpapírokat érintette, ami összecseng az Államadósság Kezelő Központ adataival, miszerint a lejáró egyéves Kamatozó Kincstárjegyek megújítása már nem mindig sikerül maradéktalanul.

A tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok és részesedések volumene a harmadik negyedévben is nőtt. A legnagyobb mértékben a befektetési alapokban elhelyezett megtakarítások gyarapodtak, éves összevetésben mintegy 23 százalékkal. A lakosságnál csaknem 4 ezer milliárd forintnyi befektetési jegy van már. A tőzsdei részvényeket nem szeretik a kisbefektetők, alig 450 milliárd forintnyit tartanak ilyen értékpapírból, és az elmúlt évben gyakorlatilag stagnált az állományuk. Az életbiztosítási is nőni kezdtek, nem hiába lelkesedtek a biztosítók az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások láttán. Szeptember végére az életbiztosítási díjtartalékokban 1743 milliárd forint volt, ez 8 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Majdnem 10 százalékkal emelkedtek a nyugdíjpénztári megtakarítások 1332 milliárd forintra.

A háztartások kötelezettségei egyre fogynak, szeptember végén már alig érték el a 9 ezer milliárd forintot, amire 2008 közepe óta nem volt példa. Egy átlagos háztartás tehát körülbelül 2,2 milliárd forintos tartozással rendelkezik. A lakosság nettó pénzügyi vagyona így 26882 milliárd forintos újabb csúcsra ugrott a negyedév végére. A lakosság kötelezettségei elsősorban a fogyatkozó hitelállománynak köszönhetőek, a hosszú lejáratú hitelek volumene 7380 milliárd forintra esett vissza, ez több mint hatéves minimumot jelent. A rövid lejáratú hitelek állománya ezer milliárd forint alatti szinten stabilizálódott.

Fotó: FreeDigitalPhotos