Jump to content

Kibővítik a szocpolt

2014. 12. 11. 00:00

Használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, és egy gyermek esetén akár 40 négyzetméteres lakásra is igényelhető lesz július 1-jétől a lakással még nem rendelkezők számára az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), régi nevén a szocpol. A 70 négyzetméteres, nem túl energiahatékony használt lakásba költöző kétgyermekesek például 1 millió forintot igényelhetnek.

A jelenlegi szocpol nagy hátránya, hogy csak új lakás vásárlásához vehető igénybe, ráadásul legalább kettő (már megszületett vagy vállalt) gyermekkel kell rendelkezni hozzá. Valószínűleg a szigorú követelményekkel is magyarázható, hogy az alábbi táblázatnak megfelelően szeptember végéig összesen mindössze 1638 család vette igénybe a 2012 óta élő támogatást. A változások valószínűleg többszörösére emelik majd a szocpol igénybevételét mutató számokat - számol be a Portfolio.hu.

Várhatóan nem változik az a kritérium, hogy az igénylő családnak nem lehet lakástulajdona, az azonban nagy változás, hogy használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, továbbá már 1 gyermek után is igénybe vehető lesz a szocpol, új nevén CSOK. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatást jelentő kedvezmény mértékét közzétette az Emberi Erőforrások Minisztériuma az alábbi táblázatnak megfelelően. Mint látható, 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint közötti összeg lesz igényelhető július 1-jétől. Mindezt a Pénzcentrum példákkal is illusztrálta.

A kormányzati elképzelések szerint 12 ezer család 9-10 milliárd forintot fog igénybe venni egy év alatt. Az majd egy jogszabályból derülhet ki, pontosan milyen feltételekkel lesz igénybe vehető az új szocpol.

A jelenlegi lakásépítési támogatás (szocpol) fontosabb feltételei:

  • az igénybe vevő csak köztartozásmentes adózó természetes személy lehet
  • az igénylő (pár esetén legalább az egyikük) legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik
  • az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet (kivéve egyes eseteket)
  • 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel és legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, építéséhez
  • a lakás vételára áfa és telekár nélkül legfeljebb 300 ezer forint, alacsony energiafogyasztású lakás esetében legfeljebb 350 ezer forint lehet négyzetméterenként
  • a természetes személyek már meglévő gyermekeik után igényelhetik (betöltött 16. életév, nappali tagozatos tanulóknál betöltött 25. életév)
  • a 40. életévüket be nem töltött párok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermeket vállalhatnak (megelőlegezett szocpol)
  • figyelmen kívül kell hagyni azt a gyermeket, akire szocpolt már igénybe vettek
  • ha a lakást 10 éven belül értékesítik, a szocpol visszafizetendő.

Fotó: FreeDigitalPhotos