Jump to content

Eladták a Praktikert

2015. 01. 16. 00:00

A Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t is átveszi a lengyelországi Praktiker áruházlánc után a svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG - tájékoztatta az MTI-t a BM Praktiker International GmbH csődgondnoka.

A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven kívánja folytatni az üzleti tevékenységet. A közlemény szerint a tulajdonosváltással a hazai Praktiker 19 áruháza, illetve az összes, csaknem 1100 munkahely biztonságban van.
A tranzakció gazdasági keretfeltételeiről a felek titoktartásban állapodtak meg. Az átvételhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

A magyarországi Praktiker tavaly mintegy 90 millió eurós éves forgalmat ért el - közölték. A tájékoztatás szerint Christopher Seagon csődgondnok a magyarországi értékesítéssel együtt mind a hét, Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesítette, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM Praktiker International GmbH égisze alatt működtek.

A magyarországi folyamat nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadóinak voltak fenntartásai a Praktiker továbbértékesítése miatt - hangsúlyozták a közleményben.
A csődgondnok szerint a magyarországi Praktiker lehetőségei kedvezőek, mert a társaság nehéz piaci feltételek mellett bizonyítani tudta, hogy sikerülhet a folytatás.

A hét, Németországon kívüli társaság közül először a luxemburgi Batiself SA-ban fennálló üzletrészeket sikerült eladni még 2013 októberében, ezután tavaly februárban az Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában működő Praktiker-társaságok következtek, majd márciusban és áprilisban a lengyelországi, valamint a görögországi Praktikerek. A magyarországi értékesítéssel a vállalat teljes egészét megőrizték külföldön, összesen 6600 munkahely megtartását biztosítva.

Németországban a Praktiker több mint egy évvel ezelőtt beszüntette üzleti működését. A korábbi 230 telephely közül mintegy 130 mostanra új gazdát talált, túlnyomó többségében a barkácspiaci ágazatból. "Ez pozitív hatással van a Praktiker korábbi, mintegy 11 ezer alkalmazottjának nagyjából felére is" - fogalmaznak a közleményben.

Fotó: FreeDigitalPhotos