Jump to content

Egyre gyakrabban fizetünk kártyával

2015. 01. 30. 00:00

Tavaly is nőtt a kártyás tranzakciók száma, a SIX Payment Services által mért kártyaelfogadások száma 10 százalékkal, a 2013 évi 1,195 milliárd kártyás fizetésről 1,325 milliárdra emelkedett, a rendszeren átfutó tranzakciók értéke pedig 57,5 milliárd euró volt - közölte a SIX Payment Services az MTI-vel.

A kezelt kártyák száma 2 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2014-ben 25,7 millió darab volt. A karácsonyi szezon ismét kiugró vásárlási kedvet hozott. A pénzforgalom 2014. december 23-án volt a legnagyobb a SIX Payment Services rendszerein, amikor 5,6 millió tranzakciót regisztráltak 4 millió euró értékben. Ez december 23-án délután, csúcsidőben percenként 18 400 tranzakciót jelentett.

A kártyás fizetés továbbra is növekvő népszerűsége különböző az egyes szektorokban, a növekedés egyértelműen az e-kereskedelem és az alternatív fizetési módok területén tapasztalható.

"Feltételezzük, hogy a mobiltárca további teret hódít majd meg 2015-ben is. A hagyományos értelemben vett pénztárca egyre feleslegesebb, úgy, ahogy a benne helyet foglaló különböző kártyák, kuponok, jegyek és voucherek is, hiszen mindezeket könnyedén tudja helyettesíteni egy okostelefon" - fejtette ki Nick Santschi, a SIX Payment Services vezérigazgatója.

A SIX Payment Services szakemberei azt prognosztizálják, hogy az érintésmentes bankkártyákkal való fizetés egyre népszerűbb lesz, ez a fizetési mód eddig elsősorban a kisebb összegű kifizetésekre volt szabva. A megoldás gyors, kényelmes fizetést tesz lehetővé és kifejezetten az olyan helyeken népszerű, ahol hosszú sorokra lehet számítani, mint például a focistadionok.

A cég szerint az érintésmentes bankkártyák száma tovább nő, a leolvasásra alkalmas terminálok pedig már a legtöbb helyen elérhetők. Középtávon a vásárlók okostelefonjaikkal is tudnak majd fizetni ezeken a terminálokon.

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a német kereskedők több mint kétharmada gondolja, hogy 2030-ra a hagyományos pénztárcát teljesen felváltja majd az okostelefonnal történő fizetés. Ahhoz, hogy ez a váltás valóban megtörténjen, a virtuális mobiltárcákra olyan biztonságos megoldásokat kell kifejleszteni, amelyekkel a felhasználó könnyen és biztonságosan töltheti fel, és hívhatja elő fizetési adatait - olvasható a SIX Payment Services rövid összegzésében.

Fotó: FreeDigitalPhotos