Jump to content

Bizakodhatunk az államháztartási adatok miatt

2015. 02. 06. 00:00

Az államháztartás első havi adatai óvatos bizakodásra adnak okot - mondták egybehangzóan az MTI által megkérdezett elemzők.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a januári adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az, hogy az államháztartási deficit alacsonyabb lett a tavalyi első havinál, már óvatos optimizmusra ad okot.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint már az kedvező, hogy 2014 után 2015-ben sincs változás a fiskális politika céljaiban, irányaiban. Török Zoltán is jó hírnek nevezte, hogy az idei első havi deficitadat alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon csütörtökön közölte: az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 53,8 milliárd forint volt.

Megjegyezték, hogy a kormány várakozásainak megfelelően alakult a 2015. évi első havi központi költségvetési egyenleg. Januárban a központi költségvetés 104,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 35,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 15,3 milliárd forintos szufficittel zártak.
2014. januárjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 75,4 milliárd forint volt.

Fotó: FreeDigitalPhotos