Jump to content

Márciusban újraindulhat a kamatcsökkentési ciklus

2015. 02. 11. 00:00

A jövő hónapban várhatóan újraindítja kamatcsökkentési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jósolták londoni pénzügyi elemzők a vártnál mélyebb deflációt jelző januári adatok szerdai ismertetése után.

A KSH adatai szerint a fogyasztói árindex a múlt hónapban 1,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A londoni elemzői közösség konszenzusos előrejelzési átlaga mínusz 1,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített januárra - közölte az MTI.

A szerdai adatismertetés után a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték, hogy a számsoron belül valójában a maginflációt tartják a döntő tényezőnek. Megítélésük szerint a térségben, így a magyar gazdaságban is hagyományosan január az a hónap, amely az infláció szempontjából irányadónak számít, és az ebben a hónapban mért maginfláció jól használható korai előrejelzője a várható rövid távú árdinamikának.

A szezonális kiigazítással számolt januári magyarországi maginfláció immár harmadik hónapja gyakorlatilag zéró, az alapszintű inflációs dinamika az elmúlt negyedévben alacsonyabb pályára váltott - elsősorban az olajárak közvetlen átszűrődő hatásaként -, és a januári számok ezt a folyamatot igazolták - fejtegették az RBS londoni elemzői.

A ház szakértőinek véleménye szerint mindez elégséges érvet szolgáltat az MNB monetáris tanácsának ahhoz, hogy a testület a márciusi kamatdöntő ülésen - amikor az új inflációs jelentés is esedékes - kamatcsökkentésről döntsön.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerdai étékelésükben azt jósolták, hogy bár a teljes kosárra számolt magyarországi infláció valószínűleg közel jár mélypontjához, azonban legalább 2015 első felének végéig negatív lesz, és a maginfláció is lefelé tartó pályán marad a költségoldalon lezajlott korábbi visszaesések elhúzódó dezinflációs hatása miatt.

A GS londoni elemzői szerint az éves magyarországi infláció 2016 első felében várhatóan már közelebb jár majd az MNB 3 százalékos középtávú céljához, elsősorban a bázishatások miatt, de a célszintet jó eséllyel később sem éri még el. Ebben a környezetben a Goldman Sachs közgazdászai 50 százalékpontig terjedő mértékű további MNB-kamatcsökkentéssel számolnak, márciusi kezdettel. A GS londoni elemzői szerint a magyar jegybank az újabb enyhítési ciklussal elért alapkamatot 2016 második feléig fenntartja.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azt emelték ki a szerdán ismertetett januári inflációs adatsorból, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció most már egy teljes százalékponttal elmarad az MNB által erre az időszakra jósolt ütemtől. Ráadásul az eltérés szélesedik: a decemberi infláció még csak 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb a magyar jegybank előrejelzésénél.

A JP Morgan elemzői fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB márciusi kezdettel összesen 0,50 százalékpontos további kamatcsökkentést hajt végre. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett januári inflációs adatok nyomán látnak esélyt ennél valamivel nagyobb mértékű enyhítésre is.

Fotó: FreeDigitalPhotos